Kaupunkikulttuuria ja vuorovaikutusta
Osallistumme kuluneena vuonna tiiviisti kaupungin toimintaan ja sykkeeseen. Kestävän elämäntavan ja kaupunkikulttuurin tukeminen on näkynyt kohtaamisina ja uusina ideoina.
Uudenlaista kulttuuriyhteistyötä
Aloitimme yhteistyön Yhteismaa ry:n kanssa, jonka toiminnan tarkoituksena on kehittää uudenlaista yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Kumppanina pääsimme mukaan toteuttamaan upeita kaupunkitapahtumia, Siivouspäivää ja Illallista Helsingin taivaan alla.
Sähkötalo toimi vuoden aikana kaksi kertaa järjestetyn Siivouspäivä-tapahtuman päämajana. Siivouspäivien etkoilla kierrätysvaatteet ja -tavarat muuntuivat uuteen muotoon erilaisissa ompelu- ja korjauspajoissa. Myös vanhat voimalaitosromut saivat uuden elämän mm. lamppuina ja robotteina.
Osallistuimme myös ensimmäistä kertaa Flow Festivaleille, missä tarjosimme kymmenille tuhansille festarivieraille kiitetyn ja odotetun fillariparkin.
Koululaisyhteistyötä kehitetään
Kannustamme nuoria monella tapaa energiansäästöön. Uudistunut Energiatori tarjosi kuluneena vuonna entistä monipuolisemman näyttelyn erilaisille ryhmille ja kävijöille. Energiatoriin kävi tutustumassa vuoden aikana yli 1500 oppilasta, 1000 aikuisryhmäkävijää ja noin 1600 kävijää avoimissa yleisötapahtumissa, kuten Ompelukahviloissa, Energiansäästöviikon etkoilla ja Valaistuksen teemapäivässä. Yksittäisiä kävijöitä neuvonnassa oli noin 3700.
Oppilaiden tutustumiskäyntiä uudistettiin entistä toiminnallisempaan suuntaan. Oppilaat voivat ratkaista mm. hiilijalanjälkeen, lämpimän veden käyttöön, kodin lämmitykseen ja ruokien säilytykseen liittyviä tehtäviä näyttelyaineiston avulla. Näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi Helsingin energiaverkkoa havainnollistavaan pienoismalliin.
Toimivaa vuorovaikutusta kaupunkilaisten kanssa
Biopolttoaineiden käytön lisäämiseen liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) käynnistyi keväällä 2013. Hanke on valtakunnallisesti niin merkittävä, että vuorovaikutukseen ja viestintään kiinnitettiin erityisen paljon huomiota. Arviointiin liittyvä vuorovaikutustyö haluttiin liittää saumattomaksi osaksi hankeviestintää ja sidosryhmäsuhteiden vahvistamista.
YVA-prosessin aikana loimme toimivia käytäntöjä, joiden avulla vuorovaikutus jatkuu hankkeen edetessä aina mahdollisesti uuden voimalaitostoiminnan alkamiseen asti.