Ydinenergia

Ydinenergia vähentää hiilidioksidipäästöjä ja polttamalla tuotetun energian tarvetta, mikä hidastaa ilmastonmuutosta ja turvaa luonnon monimuotoisuutta. Kestävä ja toimitusvarma energiajärjestelmä tarvitsee vaihtelevan uusiutuvan tuotannon ohella vakaata ja ennustettavaa perusvoimaa.

Askel kerrallaan kohti ydinenergiaa

Ydinenergiaohjelmamme tavoitteena on toteuttaa sähköä ja lämpöä tuottava yhteistuotantolaitos tai kaukolämpöä tuottava lämpölaitos.

Ydinenergiaohjelmassamme arvioimme pienreaktoreita, joiden avulla voidaan tuottaa pelkkää lämpöä tai sähköä lämmön ohessa. Olemme rajanneet ohjelmassa tarkasteltavat teknologiat kypsiin ja Suomessa aiemmin koeteltuihin ratkaisuihin, mikä osaltaan varmistaa hankkeen sujuvan toteutuksen.

Monivuotisen ohjelman ensimmäisessä vaiheessa neuvottelemme mahdollisten osakaskumppaneiden sekä laitostoimittajien kanssa, sekä arvioimme mahdollisia laitospaikkoja. Ohjelman ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2026.

Lue tiedotteemme koskien ydinenergia-ohjelman aloitusta

Mikä on pienydinvoimala?

Ydinenergiaohjelmamme arvioi koeteltuihin ratkaisuihin perustuvia pienreaktoreita, joiden avulla voidaan tuottaa pelkkää lämpöä tai sähköä lämmön ohessa.

Pienydinvoimalan (SMR) etuna on sen tasainen ja päästötön energiantuotanto. Pienydinvoimala on kattotermi useille erilaisille laitostyypeille, jotka vastaavat kooltaan keskikokoista teollisuuslaitosta. Usein pienydinvoimalalla tarkoitetaan teholtaan <300 MW ydinvoimalaitosta, minkä lisäksi puhutaan myös modulaarisista reaktoreista, millä viittataan rakentamisen sarjatuotantoperiaatteeseen. Yksiselitteistä määritelmää pienydinvoimalalle ei kuitenkaan ole.

Lue lisää, miten pienydinvoimala toimii!

Ydinenergiaohjelma

Ydinenergiaohjelmamme tavoitteena on löytää kestävä ratkaisu, joka tukee Helenin tavoitetta polttamattomasta kaukolämmöntuotannosta, luoden kilpailukykyisen pohjan pitkälle tulevaisuuteen.

Ohjelmassa arvioimme koeteltuihin ratkaisuihin perustuvien yhteistuotanto- ja lämpöreaktoreiden edellytyksiä tulla osaksi energiajärjestelmäämme. Lopullinen päätös ohjelman etenemisestä ja laitoskonseptista tehdään liiketoimintamallien ja hankkeen kokonaiskannattavuuden perusteellisen arvion pohjalta.

Ydinenergiaohjelmassa rakennamme myös tarvittavat kyvykkyydet hankkeen johtamiseen sekä laitoksen käyttöön ja turvallisuuden varmistamiseen, mikä edellyttää myös vahvan ja kyvykkään kumppaniverkoston luomista.

Helenillä on yli sadan vuoden kokemus energiantuotannosta ja voimalaitosten käytöstä. Olemme olleet mukana myös osaomistajana suomalaisessa ydinvoimassa sen alkuvuosista lähtien. Meidät tunnetaan energia-alan suunnannäyttäjänä, yhtenä maailman luotettavimmista energiayhtiöistä. Nyt olemme jälleen ottamassa askelta kohti uutta energia-aikakautta.

Ydinenergiaohjelman valmisteluvaiheen osa-alueet

Liiketoimintamallin rakentaminen

  • Osakkaat ja sijoitus​
  • Tuotannonohjaus ja kustannusjako​
  • Laitoskonsepti

Laitostoimittajaan liittyvät valinnat

  • Pääsuunnittelija ja laitosteknologia​
  • Toteuttaja ja toteutustapa​
  • Sopimusmalli

Sijoituspaikka

  • Luvitusprosessin valmistelu
  • ​Ympäristövaikutusten arviointi
  • ​Turvallisuuden arviointi