Energiaa auringosta monessa muodossa
Aurinkoenergian lisääminen on merkittävä osa Helenin tavoitetta kohti hiilidioksidineutraalia energiantuotantoa. Auringosta hyödynnetään sekä sähkö- että lämpöenergiaa.
Aurinkopaneelit yksittäin tai voimalassa
Syksyllä 2014 Helen toi markkinoille uuden palvelukonseptin: nimikkopaneelit aurinkovoimalassa. Nimikkopaneelin avulla kuka tahansa voi tuottaa kotimaista aurinkoenergiaa kuukausimaksua vastaan. Kuukausimaksun maksaneen asiakkaan sähkölaskusta vähennetään oman nimikkopaneelin tuotanto (arvio 230 kWh/vuosi). Suvilahden aurinkovoimalan toimintaa ja sähkön tuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti netissä.
Suvilahden aurinkovoimala, joka on Suomen suurin, rakennetaan Helsingin Suvilahteen. Sähköaseman katolle asennetaan muiden korjaustöiden yhteydessä 1188 aurinkopaneelia. Voimala valmistuu tuotantokäyttöön keväällä 2015.
Suvilahden aurinkopaneelit myytiin loppuun muutamassa päivässä. Suuren suosion ansiosta päätettiin välittömästi käynnistää seuraavan aurinkovoimalan suunnittelutyöt.
Helen myy myös pienempiä paneelipaketteja kotitalous- ja yritysasiakkaille. Ylijäämäsähköstä on mahdollista tehdä takaisinosto-sopimus sähkönmyyjän kanssa.
Aurinkolämpö talteen kaukojäähdytyksellä
Helen kerää asiakkaidensa ylijäämälämmön hyötykäyttöön kaukojäähdytyksen avulla. Kaukojäähdytys on olennainen osa Helsingin älykästä energiajärjestelmää, jossa kesän hukkalämmöt kerätään talteen, jatkojalostetaan ja toimitetaan takaisin hyötykäyttöön. Kesällä 2014 kaukojäähdytyksen avulla kerättiin ylimääräistä lämpöenergiaa hyötykäyttöön yli 40 000 000 kWh. Määrä vastaa noin 20 000 uuden 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuotuista lämmöntarvetta.
Nollaenergiaa tiiviissä kaupunkirakenteessa
Kun kaukolämpöön ja –jäähdytykseen yhdistetään energiatehokas rakentaminen, kiinteistö voi tuottaa kesäaikaan saman tai jopa suuremman energiamäärän kuin mitä talvella kiinteistössä kuluu. Tällaisessa nettonollaenergiarakennuksessa ikkunoiden koko ja talotekniikka suunnitellaan siten, että sisäolosuhteet ovat parhaat mahdolliset esim. valoisuuden ja sisäilman kannalta.
Erillisiä aurinkokeräimiä ei tarvita, kun kesän hukkalämmöistä tuotetaan kaukojäähdytyksen avulla uusiutuvaa aurinkoenergiaa kaukolämpöjärjestelmään. Asiaa tutkitaan lähemmin Helenin koordinoimassa SunZEB-hankkeessa, jossa ovat mukana mm. VTT, Aalto-yliopisto, rakennus- ja kiinteistöala, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä muita energiayhtiöitä. Tutkimustuloksia julkaistaan kevään 2015 aikana.
Hybridijärjestelmä yhdistää aurinko-, maa- ja biolämmön. Tästä on hyvänä esimerkkinä Sakarinmäen koulu Östersundomissa.