Pyykin jälkikäsittely
Vaihtoehtoja vaatteiden silitykseen
Tavallisin silitysväline on höyrysilitysrauta. Perusmallilla selviää hyvin, jos silitettävää on vähän. Matkalle mukaan voi ottaa pienen matkaraudan, jossa on valittavissa käyttöjännite 230 tai 110 volttia (V) matkakohteen mukaan. Matkaraudan pistotulppa sovitetaan tarvittaessa adapterilla pistorasiaan.
Höyrysilitysjärjestelmän eli silityskeskuksen höyryntuotto on suurempi kuin höyrysilitysraudan. Erillisen vesisäiliön yhteydessä on höyrynkehitin, joka tuottaa jatkuvasti painehöyryä. Höyryaseman ja silitysraudan välillä on liitosjohto, jonka sisällä kulkevat sähköjohto ja höyryletku. Höyrynkehittimen tuottama höyry kulkee letkua pitkin silitysraudan kautta vaatteelle. Höyrysilitysjärjestelmän silitysrauta on hiukan kevyempi kuin tavallinen höyrysilitysrauta, jonka painoa lisää myös vesi. Kookasta ja painavaa silityskeskusta ei voi sijoittaa silityslaudalle, vaan se tarvitsee tukevan ja tilavan pöytätason. Silityslaudan tulee olla höyrysilitykseen sopiva. Höyrysilitysjärjestelmässä voi olla myös silityslauta mukana. Suurimman hyödyn silityskeskuksesta saa, kun silitettävää on paljon. Parasta olisi, että sille on tilaa olla käyttövalmiina, koska säilytyspaikasta esille ottaminen, laitteen käyttökuntoon valmistelu ja lämpeneminen vie aikaa. Erillinen silitysrautakin tarvitaan, jos nopeasti täytyy silittää yksittäinen vaate.
Silityskoneessa on metallinen silityslevy ja pehmustettu silitysalusta. Alusta on silityslautaa muistuttava taso tai kangaspäällysteinen tela, joka pyörii silityslevyä vasten. Silitettävät vaatteet oiotaan hyvin, ettei silityksessä synny ryppyjä. Sujuva silityskoneen käyttö vaatii harjoittelua. Silityskone ei täysin korvaa silitysrautaa, jota tarvitaan esim. pienten ja poimutettujen vaatekappaleiden silitykseen.
Kuvat Electrolux ja Miele
Mankelointi on helppo tapa sileyttää liinavaatteet ja muut suorat vaatekappaleet. Mankelissa on mankeliliina ja kaksi telaa, joiden välissä telan ympäri kiertyneenä kostutettu vaate mankeloituu. Läpimankeloinnissa koko mankeliliina kierretään ensin telan ympärille. Paksut pussilakanat, joita ei voi mankeloida telalle kiertyneenä, kulkevat pyörivien telojen välistä ja ohjautuvat mankelin takaosasta ulos. Anna mankeloitujen vaatteiden kuivua ennen kuin taittelet ne kaappiin. Kun hankit silitysvälineen, tarkista myös laitteen liitäntäteho (W). Jos liitäntäteho on alle 2300 W, riittää 10 A:n sulake. Jos liitäntäteho on tätä suurempi, tarvitaan 16 A:n sulake.
Höyrysilitysraudan käyttöominaisuudet
Silitys sujuu, kun silitysraudan kahva istuu käteen mahdollisimman hyvin. Kokeile, että kahva on riittävän tilava ja että saat hyvän otteen. Kahvasta kiinni pitäen tulisi myös ylettää saman käden sormilla käyttämään säätimiä, valitsimia ja painikkeita. Tarkista, että raudan merkinnät ovat selkeät ja yksiselitteiset.
Kokeile raudan liukuvuutta kankaalla. Kapea ja matala raudan kärki mahtuu ahtaisiinkin paikkoihin. Tarkista, että liitosjohdon pituus on vähintään 2 metriä tai enemmän. Silittäjää haittaa vähiten johto, joka lähtee kahvan takaosasta keskeltä. Johto ei silitettäessä ole tiellä, kun se on nivelletty liikkuvaksi.
Höyryraudassa käytetään vesijohtovettä. Muun kuin vesijohtoveden käyttö voi vaurioittaa silitysrautaa. Irrotettavan vesisäiliön voi täyttää vesihanan alla. Kun täyttöaukko on riittävän suuri, vesisäiliön täyttäminen ja tyhjentäminen on helppoa.
Vesi ei roisku säiliöstä silityksen aikana, jos täyttöaukko on suljettava. Vesisäiliön täyttörajan on hyvä olla selkeästi merkitty. Veden määrää voit silityksen aikana tarkkailla läpinäkyvästä vesisäiliöstä. Suuri vesisäiliö lisää raudan painoa, mutta säiliötä ei tarvitse täyttää niin usein.
Kuumenemisen merkkivalon tulee olla hyvin esillä. Merkkivalon sammuessa rauta on saavuttanut säädetyn lämpötilan. Höyrynmuodostus vaatii vähintään kahden pisteen silityslämpötilan. Automaattinen virrankatkaisu katkaisee virran muutaman minuutin kuluttua, jos rautaa ei liikuteta. Höyryaukkojen sijoittelulla tai määrällä ei käytännössä ole vaikutusta silitystulokseen. Säädettävää höyryn määrää kannattaa yleensä pitää maksimiasennossa, koska runsas höyry sileyttää parhaiten. Lisähöyrypainikkeella höyry kohdistetaan tiettyyn kohtaan. Pystyhöyrytys mahdollistaa ripustettuna olevan vaatteen oikomisen höyryttämällä. Oikenemistulokseen vaikuttavat vaatteen materiaali ja kankaan sidos. Suihkutuspainikkeella esim. silityksessä syntynyt ryppy voidaan kostuttaa ja silittää pois.
Höyrysilitysraudan hoito ja puhdistus
Tyhjennä vesisäiliö käytön jälkeen ja paina lopuksi lisähöyry- ja suihkutuspainiketta pesualtaan päällä. Tyhjentäminen vähentää kalkin kertymistä rautaan. Kierrä liitosjohto seisontatuen ympärille ja jätä rauta pystyasentoon jäähtymään.
Tee kalkinpoisto säännöllisesti käyttöohjeen mukaan. Yleensä käyttöohjeessa kielletään kalkinpoistoaineen ja etikkaliuoksen käyttö, koska höyrykammion ja –kanavien pintakäsittely voi vaurioitua. Usein raudassa on kalkinpoistojärjestelmä. Vesisäiliö täytetään ja rauta kuumennetaan maksimilämpötilaan. Rautaa pidetään vaakasuorassa pesualtaan päällä ja ohjeen mukaan käytetään käännettävää tai painettavaa höyryventtiiliä. Pohjan höyryaukoista valuva vesi ja höyry poistavat epäpuhtaudet ja kalkin. Järjestelmään voi kuulua myös kalkinpoistopuikko, joka irrotetaan ja puhdistetaan etikkavedessä liottamalla.
Puhdista pohja kostealla liinalla pyyhkimällä. Pohjaan kiinnipalanut lika puhdistetaan varoen pohjan naarmuttamista. Naarmut vaikeuttavat raudan liukumista kankaalla, keräävät likaa ja heikentävät silitystulosta. Kuumenna rauta korkeimpaan lämpötilaan ja silitä irtoava lika puhtaaseen, kuumuutta kestävään kankaaseen. Sekoita puhdistustahna ruokasoodasta tai pyykinpesujauheesta ja vedestä ja odota, että jauherakeet liukenevat kunnolla. Levitä tahna pystyssä olevan raudan pohjaan, ettei se tuki höyryaukkoja tai valu höyrykanaviin. Kuumenna rautaa hiukan ja pyyhi tahna pois kostealla pyyhkeellä. Jos lika ei tällä irtoa, voit kokeilla varovasti hankaamista saippuoidulla teräsvillalla tai hankaussienellä pohjan pituussuunnassa. Kaupoissa on myös erityisiä pyyhekumeja, puhdistus- ja kiillotustyynyjä sekä tahnoja.
Silitys sujuvaksi
Silitys on helpompaa, kun oiot vaatteet ja suoristat saumat, kun ripustat pyykin kuivumaan. Rumpukuivauksessa vaatteet kannattaa jättää vähän kosteiksi, koska liian kuivaksi kuivattua pyykkiä on vaikea silittää. Rummussa kuivatut vaatteet ovat melko sileitä, kun ne ottaa rummusta heti kuivausohjelman päätyttyä.
Silitysrauta kuumenee nopeasti, mutta jäähtyy hitaasti. Siksi ensin silitetään vaatteet, joilla on alhaisin silityslämpötila ja lopuksi korkeaa lämpötilaa vaativat vaatteet. Jos silityslämpötila ei selviä vaatteen hoitoohjemerkinnöistä, aloita silitys matalalla lämpötilalla ja siirry tarvittaessa varovasti korkeampaan lämpötilaan. Valitse sekoitemateriaalin silityslämpötila herkimmän materiaalin mukaan. Arkoja materiaaleja voi silittää varovasti nurjalta puolelta. Joissakin raudoissa on mukana lisäpohja herkille kankaille. Vaate kannattaa myös silittää nurjalta tai silitysliinan läpi, jos se muuten alkaa kiiltää. Silkkiin voi jäädä pisarajälkiä vesisuihkusta. Anna silitettyjen vaatteiden jäähtyä ja kuivua ennen kaappiin laittamista, etteivät ne rypisty uudelleen.