Liesituulettimet
Liesituulettimen hankinnan lähtökohdat
Liesituuletin on tuuletinmoottorilla varustettu laite, joka johtaa ruuanvalmistuksen käryä ja höyryä pois keittiöstä hormiputkea pitkin ulos. Liesituuletinta varten tulee olla oma hormi, johon se liitetään. Usein sama malli sopii sekä hormiin liitettäväksi että huonetilaan palauttavaksi.
Jos liesituulettimelle ei ole omaa hormia, käry poistetaan kärynsuodattimen avulla. Kärynsuodattimen aktiivihiili puhdistaa liesituulettimen läpi kulkevan ilman, joka palautuu puhdistuneena takaisin keittiöön. Ellei liesituulettimessa tai kärynsuodattimen peitekotelossa ole ilmanvaihtosäleikköä, kalustekaapin ylä- tai etuosaan tehdään aukko keittiöön palautuvalle ilmalle. Liesituulettimen varustaminen kärynsuodattimella voi olla hyvä vaihtoehto hormin hankalan sijainnin takia, koska ilmamäärään nähden pitkä, mutkainen ja kapea hormiputki heikentää imutehoa.
Kerrostaloissa hormi on yleensä asuntojen yhteinen. Siihen liesituuletinta ei saa liittää. Kärynsuodattimella varustettu liesituuletin on tehokkaampi käryjen poistossa kuin pelkkä poistoilmaventtiili. Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän kannalta huonetilaan palauttava liesituuletin on ongelmaton, koska se ei vaikuta varsinaisen ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan.
Liesikupu voi olla omalla moottorilla toimiva tai pelkkä kupu ilman moottoria. Tästä saattaa aiheutua sekaannusta mallia valittaessa. Kun talossa on koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, ei liesikuvussa tarvita omaa erillistä moottoria. Ennen hankintaa kannattaa selvittää hankittavan laitteen tyyppi ja sen liittämisen edellytykset hormiin tai ilmanvaihtojärjestelmän yhteyteen tai lisäksi.
Keittiön koko ja ruuanvalmistustottumukset vaikuttavat liesituulettimen tehovaatimuksiin. Ohjeen avulla voit arvioida liesituulettimesi tehotarpeen. Laske keittiösi tilavuus (pituus x leveys x korkeus). Saat minimitehon, kertomalla keittiön tilavuuden kuudella ja maksimitehon kertomalla tilavuuden kahdellatoista. Esim. keittiön tilavuus 44 m³, tehotarpeen minimi 264 m³/h ja maksimi 528 m³/h. Avokeittiössä tehotarve on suurempi.
Energiamerkintä
Energiamerkin tietoja voidaan käyttää apuna koneen valinnassa.
Liesituulettimen energiamerkissä on:
- Tavarantoimittajan nimi ja mallitunniste
- Energiatehokkuusluokka A+++ - D
- Energiankulutus kWh/vuosi
- Virtausdynaamisen hyötysuhteen luokka
- Valotehokkuusluokka
- Rasvansuodatuksen erotusasteen luokka
- Äänitasoa
Tuuletinmallit ja sijoittaminen
Perinteinen liesituuletin on lieden yläpuolelle kiinnitetty laatikkomainen laite (kuva 1). Tarjolla on myös etuosastaan matalia malleja, joiden usein isokokoinen koneisto on yläpuolella olevassa kaapissa. Ulosvedettävällä lipalla varustettu liesituuletin on lähes näkymätön, sillä käytön jälkeen lippa työnnetään piiloon (kuva 2). Seinän viereen sijoitettavat (kuva 3) tai saarekkeen (kuva 4) yläpuolelle ripustettavat liesituulettimet voivat olla monen muotoisia ja hyvin näyttäviäkin sisustuselementtejä. Liesituuletin voi myös muistuttaa ulkonäöltään valaisinta (kuva 5). Kalusteisiin sijoitettava liesituuletin asennetaan kuvun tai kaapin sisälle (kuva 6). Myös työtasoon (kuva 7) tai kattoon upotettavia (kuva 8) liesituuletinmalleja on tarjolla. Liesituuletin voi olla kiinteä osa keittotasoa (kuva 9).
Liesituulettimien ulko- ja asennusmitat vaihtelevat, koska ne ovat muodoltaan hyvin erilaisia. Leveys on usein 50 tai 60 cm kuten liesissäkin, mutta on myös muutamia kapeampia lieriömäisiä ja jopa 120 tai 140 cm leveitä malleja. Lisävarusteena oleva aktiivihiiltä sisältävä kärynsuodatin vaikuttaa myös mittoihin ellei se ole tuulettimen rungon sisälle sijoitettava.
Sopiva sijoituskorkeus liesituulettimelle on 50 - 60 cm keittotason yläpuolelle. Liian matalalle asennettu liesituuletin estää tai hankaloittaa korkeiden keittoastioiden kuten mehumaijan käyttöä ja peittää näkyvyyden takalevyllä olevaan kattilaan. Jos käytössä on kaasuliesi, liesituuletin sijoitetaan korkeammalle kuin sähkölieden yläpuolelle. Asennusohje ja valmistajan suositus asennuskorkeudesta löytyvät käyttöohjeesta.
Liesituulettimen käyttöominaisuudet
Kiinnitä liesituulettimen valinnassa huomiota käytön, puhdistamisen ja muun huollon kuten lampunvaihdon helppouteen. Käyttöohjeissa tärkeintä on rasvansuodattimen puhdistuksen, kärynsuodattimen vaihdon tai puhdistuksen sekä lampun vaihdon opastus. Tarkista, että säätimet ovat selkeät ja sijainti sellainen, että niitä on helppo käyttää. Liesituulettimessa on yleensä 2-5 tehoa. Tavallisimmin tehoja on 3 ja sen lisäksi intensiiviteho. Intensiiviteho on joitakin minuutteja käytettävissä oleva tehokkain tuuletusasento, jonka jälkeen tuuletin palautuu automaattisesti aikaisemmin säädetylle teholle. Automaattinen tehonsäätö mukauttaa imutehon tilanteen mukaan sopivalle tasolle. Jälkikäynti poistaa käryjä muutaman minuutin ajan ruuanvalmistuksen jälkeen ja kytkeytyy sitten automaattisesti pois päältä. Käytännössä ilmamäärät eri tehoilla vaihtelevat mm. hormin pituuden, suodattimien likaisuuden ja ilmanpaineen vaihtelujen mukaan.
Rasvansuodatin liesituulettimen alapinnalla kerää rasvaa ruuanvalmistuksen höyryistä. Tehokaskaan liesituuletin ei likaisena toimi kunnolla ja aiheuttaa tulipalon riskin. Puhdistamattomasta tuulettimesta saattaa jopa valua rasvaa liedelle, kun höyry lämmittää siihen kiinnittyneen rasvan juoksevaksi. Metalliverkosta valmistettu rasvansuodatin puhdistuu parhaiten astianpesukoneessa. Myös muut liesituulettimen irrotettavat osat pestään ja pinnat pyyhitään. Rasvansuodatin puhdistetaan noin kerran kuukaudessa, tarvittaessa useamminkin.
Kärynsuodatin sisältää aktiivihiiltä, jonka määrä vaihtelee eri liesituulettimissa. Kertakäyttöinen kärynsuodatin uusitaan käyttöohjeen mukaan esim. 1-2 kertaa vuodessa. Joissakin liesituulettimissa myös kärynsuodatin on pestävä. Se pestään astianpesukoneessa tai käsin ja kuivataan ja aktivoidaan sitten uunissa 100 °C lämmössä. Suositus on vaihtaa pestävä kärynsuodatin uuteen noin 3 vuoden käytön jälkeen. Käytetty aktiivihiilisuodatin on sekajätettä. Rasvansuodattimen puhdistustarpeen osoitin ja kärynsuodattimen vaihtotarpeen osoitin muistuttavat käyttäjää hoitotoimenpiteistä. Säännöllisesti puhdistettuna liesituuletin on tehokas ja paloturvallinen.
Käynnistä liesituuletin muutama minuutti ennen ruuanvalmistuksen aloittamista. Keittiöön syntyy siten alipaine eivätkä käry ja hajut pääse leviämään muihin huoneisiin. Riittävä korvausilman saanti varmistetaan jättämällä keittiön ovi raolleen. Ikkunan avaaminen sen sijaan kumoaa alipaineen. Säädä liesituulettimen teho sopivaksi ja käytä sitä täydellä teholla vain silloin, kun se on tarpeen. Käytä liesituuletinta vielä jonkin aikaa ruuanvalmistuksen jälkeen.
Sähkönkulutus, valaistus ja äänia
Liesituuletin liitetään pistotulpalla pistorasiaan. Liitäntätehoon sisältyy tuuletinmoottorin ja lamppujen teho. Sähköä kuluu keskimäärin 0,2 kWh tunnissa. Sähkönkulutus riippuu tuulettimen käyttöajasta ja tehonsäädöstä. Hormiin liitettynä liesituuletin poistaa lämmintä huoneilmaa, joka lisää lämmitystarvetta ja siten energiankulutusta. Turhaa käyttöä on siksi syytä välttää.
Työskentely lieden luona edellyttää hyvää valaistusvoimakkuutta ja tasaista valaistusta. Valaistusvoimakkuuden ero lähiympäristöön ei saisi olla liian suuri. Suositeltava valaistusvoimakkuus työtasoilla on 300 - 500 luksia (lx). Hyvä valaistus auttaa myös keittotason puhtaanapidossa. Liesituulettimen etureunan alle sijoitettu valaisin valaisee parhaiten ja aiheuttaa vähiten häikäisyä lieden pinnasta. Liesituulettimen lamput ovat led-lamppuja. Lampun vaihtoon kannattaa perehtyä, kun valitsee liesituuletinta.
Suurimmalla käyttöteholla liesituulettimet ovat äänekkäitä. Halkaisijaltaan pieni hormiputki, jossa on mutkia, lisää melutasoa. Melutasoa pienentää hormiputken sileä sisäpinta, ilmanvaihtokanavan riittävän suuri halkaisija, joka pysyy samana sekä ilmanvaihtokanavan eristäminen. Omalla moottorilla toimiva liesituuletin on äänekkäämpi kuin koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään liittyvä ilman moottoria oleva liesikupu. Kärynsuodatin lisää melutasoa jonkin verran.