Kokemuksia / 18.2.2020

Pauligin kahvipaahtimon hukkalämmöt lämmittävät jopa 1000 helsinkiläistä kerrostalokaksiota

Suomalaisten suosikkijuoma lämmittää muutakin kuin kuppia. Helen kerää talteen Pauligin paahtimolla Vuosaaressa kahvin paahtoprosessissa syntyvän hukkalämmön, jota voidaan käyttää myös kahvihuoneen lämmitykseen.

Teksti: Ani Kellomäki Kuvat: Getty Images

Keskitalven aamut voivat totisesti olla tahmeita. Pilkkopimeällä sängystä ylös kömpiminen olisi verrattomasti työläämpi ajatus, ellei keittiöstä suikertaisi sieraimiin kotoisan tuttu tuoksu: vastakeitetty kahvi kädessä kaikki tuntuu piirun paremmalta. Ja kyllä meille kahvi täällä pohjolan pimeässä maittaakin! 86 prosenttia kahvinjuojista juo kahvia vähintään kerran päivässä. Olemme lajissa maailmanmestareita.

Sen, minkälainen kahvi meille maistuu kaikkein parhaiten, tuntee läpikotaisin Pauligin päämaistaja Marja Touri. Hän on maistanut työkseen kahvia jo yli 30 vuotta.

”Kun aloitin maistajan urani, suomalaiset halusivat arkena Juhla Mokka -kahvia ja juhlaan Presidentti-kahvia. Nykyisin maistellaan jo uteliaammin keski- ja tummapaahtoisiakin, mutta myös vaalea paahto pitää edelleen hyvin pintansa”, kertoo Touri, jonka omaan kuppiin kaadetaan aamuisin vaaleapaahtoista kahvia.

”Meidän väliimme ei voi tulla kukaan eikä mikään! Olen yrittänyt muutakin, mutta aamuisin täytyy saada tuttua ja turvallista kahvia. Päivällä voin sitten kokeilla muutakin.”

Päämaistaja maistaa joka päivä noin 250–300 kahvinäytettä, mutta opittavaa riittää jatkuvasti.

”Kahvin maailma on todella mielenkiintoinen. Siihen ei kyllästy millään! Aina löytyy uutta”, toteaa Touri, joka on yhtenä kolmesta suomalaisesta läpäissyt vaativan Q Grader -kokeen. Sitä voi verrata esimerkiksi viininmaistajien vaativiin maistelu­opintoihin.

Kahvin ihanat aromit saadaan esiin paahtamalla. Paahtamaton kahvi, eli raakakahvi, on väriltään vihreää ja mautonta. Vasta lämmön avulla maku ja aromit kehittyvät ja kahvista tulee maistuva ja ihana juoma. Paahtaminen on tarkka prosessi, jonka eri vaiheet ovat tarkkaan mitattuja ja harkittuja.

”Paahtoprofiilia muuttamalla saadaan hyvinkin erivivahteisia kahveja. Meillä Pauligilla työskentelee kuusi ammattipaahtajaa. Paahtajan ammattitaito välittyy mestarilta kisällille. Sitä ei voi oppia koulun penkillä, vaan taitavan paahtajan opissa kärsivällisesti harjoittelemalla.”

Touri kertoo, että kahvi on luonnontuotteena erittäin herkkä juoma. Eri vuosien sadot vaihtelevat suuresti.

”Niin kuin vaikkapa mansikoissa, myös kahvipavuissa on vaihtelua esimerkiksi sääoloista johtuen. Viime vuosi oli hyvä. Etenkin Afrikasta tuli todella hienoja kahveja!” kiittelee Touri.

Gustav Paulig perusti 1876 yrityksen, jonka idea oli johdattaa ja inspiroida pohjoinen kansakuntamme uusien eksoottisten makujen – ennen kaikkea laadukkaan kahvin – pariin.

Suomen suurin kahvitalo Paulig toimii myös Baltiassa, Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa.

Pauligilla on kahvipaahtimot Helsingin Vuosaaressa, Porvoossa ja Venäjällä Tverissä.

Helen ja Paulig alkavat vuoden 2020 alkupuolella kerätä talteen Vuosaaren paahtimon paahtoprosessissa syntyvää, paahtimon omien tarpeiden yli jäävää hukkalämpöä, joka kierrätetään Helenin lämpöverkkoon. Kahvin paahtamisesta voidaan saada hukkalämpöä talteen jopa 1 000 kerrostalokaksion vuotuista lämmöntarvetta vastaava määrä.

Lue lisää aiheesta

Lämpö