Gymnasieeleverna som hackade in sig i studentskrivningssystemet har anställts för att undersöka hur datasäker Helens app är
Tidigare i våras upptäckte tre ungdomar allvarliga luckor i datasäkerheten i systemet Abitti, som används i studentskrivningarna. Trion har nu fått anställning hos Helens datasäkerhetsleverantör Fraktal. Trions uppgift är att under sommarens lopp undersöka hur datasäker appen Oma Helen är.
Företag som är kritiska för landets vitala funktioner utsätts dagligen för försök till cyberattacker och datafiske. Därför har tips från unga så kallade white hat hackers, alltså hackare med hederligt uppsåt, visat sig vara viktiga för olika organisationer.
”Som en stor samhällsaktör vill vi här på Helen säkerställa att datasäkerheten är så bra som möjligt, så att vi för vårt vidkommande kan hålla samhällshjulen rullande under alla förhållanden. Vi satsar kraftigt på data och digitala lösningar och datasäkerheten beaktas redan vid planeringen av olika tjänster. Anställningen av de tre gymnasieleverna är ett led i den ständiga förbättringen av dataskyddet”, säger Tuomas Teuri, som är ansvarig direktör för Helens digitala lösningar.
Appen Oma Helen har redan över 110 000 användare. Appen ger Helens kunder en överblick över deras elanvändning, innehåller uppgifter om kundens räkningar och avtal och kan dessutom användas för att sköta ärenden. Appen togs i bruk i fjol höstas och fungerar både på mobila enheter och i webbläsaren. Eftersom appen utvecklas fortlöpande måste man också aktivt förbättra datasäkerheten på det sätt som de nya egenskaperna och tjänsterna kräver.
Målet är att erbjuda ett meningsfullt sommarjobb
Testning av datasäkerhet innebär praktiska testningar samt dokumentation och rapportering av observationerna. Det är fråga om ett krävande arbete som kräver sakkunskap.
”I datasäkerhetsarbetet får man från första stund ta itu med konkreta utmaningar med kunderna, och jobbet erbjuder intressanta karriärvägar. Det behövs hela tiden nya proffs i branschen, och vi är glada att kunna erbjuda motiverade ungdomar ett meningsfullt jobb”, säger Iiro Uusitalo, som är ledande datasäkerhetskonsult hos datasäkerhetsleverantören Fraktal. Han hjälper ungdomarna under hela testningen.
Mikael Hannolainen från Lappeenrannan lyseon lukio, Eemil Sinkko från Oulunkylän yhteiskoulun lukio och Ruben Mkrtumyan, som börjar i Hyvinkään lukio i höst, börjar sitt arbete på Fraktal och med appen Oma Helen i mitten av juli. Trion, som ursprungligen fick kontakt med varandra på nätet, har trots sin unga ålder lång erfarenhet av kodning och datasäkerhet.
”Det är häftigt att en hobby kan bli till ett riktigt jobb. Vi har hållit på med kodning sedan vi var små, och datasäkerhet har blivit en naturlig del av hobbyn. Många unga har stora kunskaper och det skulle vara fint om de här kunskaperna skulle kunna användas för det gemensamma bästa. Alla vinner på att datasäkerheten fungerar”, säger Mikael Hannolainen.