Uutinen / 11.6.2021

Japanilaistaiteilija Tadashi Kawamatan Biennaali-majakka valaisee Helenin aurinkoenergian voimin Vallisaaressa

Helsinki Biennaalin yhteydessä Vallisaareen nousee japanilaistaiteilija Tadashi Kawamatan teos Vallisaari Lighthouse. Bunkkerimaisen hissirakennuksen katolle toteutettavan majakan keskeisenä rakennusmateriaalina Kawamata käyttää saarelta kerättyä puurojua symboloidakseen materian katoavaisuutta. Helenin aurinkoenergiaa käyttävä majakka osoittaa Biennaali-vieraille kestävän energian suuntaa tapahtuman aukioloaikoina kello 10–18.

Tadashi Kawamata kertoo inspiraation Vallisaari Lighthouse -teokselle syntyneen kulttuurihistoriallisesti merkittävän Vallisaaren maanalaisesta maailmasta.

”Vallisaaressa on paljon tunneleita, joissa ihmiset ovat aikoinaan viettäneet aikaansa. Nyt saari on ollut tyhjillään, ja halusin saada maan alla vuosisatojen aikana käytetyn energian ylös tunneleista ja loistamaan kaikkien nähtäville. Toivon, että majakka saa vierailijat miettimään Vallisaaren historiaa ja arkeologiaa. Majakassa energia loistaa korkealta merelle kutsuen kaikkia merellä liikkuvia vierailemaan Vallisaareessa ja kokemaan jotain yhteistä”, taiteilija kertoo.

Teos kannustaa uusiokäyttöön

Vallisaari Lighthouse rakentuu saarelta kerätystä puurojusta, eikä ratkaisu ole sattumaa. Valitulla materiaalilla on nimittäin syvempikin merkitys, Kawamata paljastaa.
”Mikään ei ole ikuista. Jopa tuhansia vuosia vanhat rakennukset hajoavat jossain vaiheessa ja siksi on tärkeää, että niiden materiaali pystytään käyttämään uudelleen. Annan teoksissani uuden elämän jo loppuun käytetyksi luullulle, turhaksi tuomitulle materiaalille.”

Ekologisen kestävyyden puolesta puhuu myös se, että teos valaisee ympäristöään uusiutuvalla energiamuodolla, Helenin aurinkoenergialla.

”En ole ekologisti, mutta olen huolissani ympäristöstä ja luonnosta. Energia pitäisi pystyä tuottamaan niin, ettei energiatuotanto uhkaa elämäntapaamme. Siksi uusi teknologia kiinnostaa minua. Näen tärkeänä ympäristölle, että uusia, puhtaita energiaratkaisuja kehitetään koko ajan”, Kawamata kertoo.

Majakka näyttää energian uudessa valossa

Majakan tarkoituksena on näyttää energia uudessa valossa sekä kannustaa siihen, että vieraat voivat inspiroivan taiteen kautta kokea Helsingin ja Vallisaaren normaalista poikkeavalla tavalla.

”Valaisemalla teoksen, joka sijaitsee saaren perinteisesti tuntemattomammassa, tunneliverkostoon kuuluvassa osassa, kutsumme vieraita kokemaan kaupungin uusin silmin. Majakka loistaa valoa uuteen ja tuntemattomaan viitoittaen suuntaa kohti kestävän energian tulevaisuutta, joka aurinkoenergian osalta on itse asiassa jo nykypäivää. Energia on arjessa kiinteästi läsnä oleva asia, jota harvoin tulee ajatelleeksi, ja siksi Helenille on tärkeää tehdä taiteen ja elämysten keinoin energiasta entistä kokemuksellisempaa ja inspiroivampaa. Haluamme, että energia on kiinteästi läsnä meidän jokaisen arjessa ”, sanoo Helenin markkinointi- ja viestintäjohtaja Sohvi Salmelin.

”Helen on matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, joka saavutetaan vuoteen 2035 mennessä. Avainasemassa on innovatiivinen teknologia ja uudet, ympäristöystävälliset energiaratkaisut, joihin aurinkoenergia keskeisesti lukeutuu. Aurinkopaneelit ovat helppo ja kustannustehokas keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja ne voi asentaa joko oman talon, taloyhtiön tai yrityksen katolle. Virtuaaliakun avulla aurinkopaneelien sähköä voi säilöä ja käyttää pimeämpinä vuodenaikoina”, Salmelin jatkaa.

Kuvat: Maija Toivainen ja Matti Pyykko

Lue lisää aiheesta

Helen