Blogi / 19.12.2016

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto saapui Suvilahteen Italiasta Euroopan halki.

Teksti: Juha Karppinen

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto saapui perjantaiaamuna aurinkoiseen Suvilahteen. Laitteisto oli viikon aikana ehtinyt kulkea Euroopan halki Veronan, Innsbruckin, Münchenin, Potsdamin ja Lyypekin kautta Travemündeen, josta matka jatkui rahtilaivalla suoraan Helsinkiin.

Suvilahdessa sähkövarastoa olivat vastassa sekä Helenin edustus että Pekkaniska 80 tonnin nosturin kanssa. Työmaa oli hieman ahdas, mutta lopulta kontti nousi vankalla ammattitaidolla rekan selästä teräsperustuksiensa päälle. Millimetrien tarkkuudella!

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Nosturi ja sähkövarasto Suvilahdessa ovat valmiina tositoimiin. Kohta nousee.

 

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Varovasti, varovasti… 23 tonnia painava kontti siirtyy rekan lavalta kohti perustuksia.

 

Nyt se on täällä! Sähkövarasto saapui Suvilahteen

Kontti laskeutui turvallisesti ja tarkasti perustusten päälle, millimetrin tarkkuudella!

Asentajat Italiasta

Tällä viikolla sähkövaraston kuljetustuennat puretaan ja valmistaudutaan käyttöönoton aloittamiseen. Suvilahteen on saapunut Italian Vicenzasta Toshiban asentajia, jotka valmistelevat laitteiston kuluvan viikon aikana käyttökuntoon. Seuraavalla viikolla sähkövaraston viereen nostetaan uusi muuntamo, johon kytketään sähkövarasto sekä Suvilahden aurinkovoimala. Tavoitteenamme on saada koko paketti kytkettyä Suvilahden sähköverkkoon kesäkuun alkuun mennessä.

Suvilahden sähkövarastoa on käsitelty blogissa aiemminkin, kun kävimme Sisiliassa tutustumassa vastaavaan laitteistoon  ja alkuvuodesta Vicenzan tehtaalla tutustumassa oman sähkövarastomme tehdastesteihin .

Kyseessä on litium-ioni-akkuihin perustuva sähkövarasto, jonka teho on 1,2 megawattia ja kapasiteetti 600 kilowattituntia. Sähkövarastoa tullaan ensimmäiset 3 vuotta hyödyntämään tutkimuskäytössä Helen Sähköverkko Oy:n ja Fingrid Oyj:n kanssa. Tutkimuksen tavoitteena on koestaa sähkövaraston toiminnollisuutta sekä kehittää uusia, erityisesti pohjoismaisille energiamarkkinoille soveltuvia sähkön varastoinnin hyödyntämiskeinoja.

Sähkön välivarastointi mahdollistaa mm. aurinko- ja tuulivoiman osuuden lisäämisen energiatuotannossa sekä jo olemassa olevien laitosten tehokkaamman hyödyntämisen.

Lue lisää aiheesta

Älykkäät ratkaisut