Blogi / 19.12.2016

Sähköä varastoon – kohta myös kotoisasti Suvilahdessa!

Helsingissä valmistaudutaan Pohjoismaiden suurimman sähkövaraston käyttöönottoon. Italiassa aurinko- ja tuulisähkön varastointi akkuihin on jo todellisuutta.

Teksti: Juha Karppinen

Kollegani Janne kirjoitti vuosi sitten sähkön varastoinnin eduista ja samalla väläytti myös Helenin suunnitelmaa litium-ioni -akkuihin perustuvan sähkövaraston pilotoinnista.  Aiheesta on tullut markkinakehityksen myötä entistäkin ajankohtaisempi mm. Teslan PowerWall –akkujulkistusten myötä.

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto Helsinkiin

Helenin sähkön varastoinnin pilottihankkeen toistaiseksi tärkein virstanpylväs saavutettiin viime kesäkuussa, kun teimme investointipäätöksen Toshiban Li-ion akkuihin perustuvasta sähkövarastosta, josta tulee Pohjoismaiden toistaiseksi suurin. Näillä näkymin sähkövarastomme saapuu Pohjois-Italiasta rekkakuljetuksena Suvilahden aurinkosähkövoimalan viereen helmikuussa. Akkuteknologian toimittamisesta Helenille vastaa Landis + Gyr yhdessä Toshiban kanssa.

Italia on meitä askeleen edellä uusiutuvan energian ja sähkön varastoinnin hyödyntämisessä. Ennen kuin pääsemme sähkövarastomme kimppuun pakkasenkirpeässä suomalaisessa ympäristössä, kävimme tutustumassa vastaavaan järjestelmään kuuman Sisilian auringon alla.

 

Italian kantaverkkoyhtiö Terna ylläpitää Sisilian ja Sardinian saarilla isoja testausalueita, joista löytyy satojen megawattien edestä tuulivoimaloita, kymmenisen megawattia aurinkopaneeleita sekä useamman megawattitunnin verran eri akkuteknologioilla toteutettuja sähkövarastoja. Näiden testausalueiden taustalla on Italian kantaverkkoyhtiön todellinen huoli molempien saarien sähköverkon toimivuudesta nyt ja tulevaisuudessa.

Uusiutuvan sähkön haaste

Sähköä varastoon – kohta myös kotoisasti Suvilahdessa!

Rekkakontti vuoristossa? Ei vaan sähkövarasto Italian Palermossa sijaitsevalla testialueella.

Sisilian ja Sardinian sähköntuotanto on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut hyvin vahvasti aurinko- ja tuulisähköpainotteiseksi. Nopea uusiutuvan energian käyttöönotto on tuonut mukanaan suuria ongelmia sähköverkon vakauden kanssa, kun iso osa tuotannosta on sekä vaikeasti säädettävää että sääolosuhteista riippuvaista.

Muutokset uusiutuvan sähkön tuotantomäärissä ovat hyvin nopeita eikä perinteinen kaasuturbiineihin ja dieselgeneraattoreihin nojaava säätövoima välttämättä ehdi paikkaamaan kysynnän ja tuotannon epäsuhtaa riittävän nopeasti. Riskit ovat suuret, sillä koko Sisilian tai Sardinian saaren sähköverkon kaatuminen taajuuden romahtaessa saattaa olla alle kymmenestä sekunnista kiinni.

Erityisen nopeaa säätövoimaa haetaankin Italiassa akkukäyttöisistä sähkövarastoista. Sähkövarastot sopivat tähän käyttötarkoitukseen erinomaisesti, sillä niiden vasteaika ”nollasta sataan” on parhaimmillaan vain sekunnin kymmenesosa. Vaikka sähkövarastojen oma energiakapasiteetti on rajallinen, ne pystyvät hyvin ylläpitämään sähköverkkoa kunnes hitainkin perinteinen varavoimakone on saatu käynnistettyä.

 

Sähköä varastoon – kohta myös kotoisasti Suvilahdessa!

Aurinkopaneeleita kimaltelee Sisilian auringossa useamman megawatin tehon edestä.

Hyvät valmiudet energiamurrokseen

Suomessa aurinko- ja tuulivoiman osuus energiatuotannosta on vielä huomattavasti Sisiliaa ja Sardiniaa vähäisempi. Suunta on kuitenkin selvä ja uusiutuvien osuus energiapaletissa tulee kasvamaan kiihtyvällä tahdilla, myös Helenin toimesta.

Tutustumiskäyntimme tarjosi erinomaisen mahdollisuuden ottaa opiksi Italian kohtaamista haasteista, jotta pystymme itse välttämään pahimmat sudenkuopat. Ennen kaikkea matka vahvisti käsitystämme siitä, että olemme sähkövaraston kanssa oikealla polulla luomassa parempia valmiuksia uusiutuvan energiatuotannon kasvattamiseen.

Sähköä varastoon – kohta myös kotoisasti Suvilahdessa!

Sähkövaraston sydän koostuu litium-ioni akkukennoista. Yhdessä varastossa eli kontissa on kymmeniä tuhansia yksittäisiä akkukennoja.

 

 

 

Tutustu Sisilian testialueeseen esimerkiksi Googlen Earthin avulla: aseta osoitteeksi koordinaatit 37°52’11.9″N 13°30’43.9″E tai avaa kartta tästä. 

Valkoiset sähkövarastokontit näkyvät hienosti testialueen eteläpäädyssä. Myös isot aurinkopaneelikentät erottuvat sinisinä maastosta. StreetView –näkymä on Earth-karttanäkymää vanhempi ja vuodelta 2010, joten siinä ei vielä näy sähkövarastoja.

Sähköä varastoon – kohta myös kotoisasti Suvilahdessa!

Tutustumismatkalla Palermossa kävivät Juha Karppinen ja Janne Huvilinna.