Artikkeli / 27.1.2023

Omakotitalon sähkönkulutus – näin säästät omakotitalon sähkölaskussa

Miten vähentää energiakuluja sähkölämmitteisessä omakotitalossa? Mihin sähkölämmittäjän tulisi erityisesti kiinnittää huomiota ja tarvitseeko muutosten olla aina suuria, jotta sähkölasku pienenee? Lue parhaat niksimme sähkön säästämiseen ja sähkölaskun pienentämiseen.

Omakotitaloasujan energiakulutuksen jakautuminen

Omakotitaloasujan energiakulutus jakautuu karkeasti seuraavaan:

  • Noin puolet käytetystä energiasta kuluu lämmitykseen,
  • 20 % lämpimään veteen ja
  • 30 % kotitaloussähköön, kuten kodin sähkölaitteisiin.

Koko vuoden energiankulutuksesta taas noin 40 % muodostuu kylminä talvikuukausina.

Kodin energiansäästössä on tärkeää kohdistaa säästötoimenpiteet kokonaisenergiankulutuksen kannalta oleellisiin asioihin. Oma Helen -palvelu auttaa säästämään energiaa ja seuraamaan omaa energiankäyttöäsi helposti. Seuraava listaus saattaa auttaa hahmottamaan, millainen merkitys arkielämän tekemisillä on sähkönkulutukseen:

Mihin yksi kulutettu kilowattitunti riittää?

  • Suihku 2 min
  • Astianpesukone 2 h
  • Pöytätietokone 5 h
  • Omakotitalon lämmitys 20 min
  • Televisio 17 h
  • Jääkaappipakastin 24 h
  • Led-lamppu (11W) 90 h

Kuten listasta voi nähdä, kodin lämmitys ja lämmin vesi kuluttavat energiaa paitsi paljon, myös nopeasti. Iso osa omakotitaloasujan energiankulutuksesta menee juuri lämmitykseen ja lämpimään veteen, joten niihin kannattaa kiinnittää myös erityistä huomioita.

1. Tarkkaile kodin huonelämpötiloja

Perussääntönä voi pitää, että asteen pudotus huonelämpötilassa tarkoittaa 5 %:n säästöä lämmityskustannuksissa. Siksi kodin lämpötilojen laskeminen on oiva keino säästää sähkölaskussa.

Ohjelämpötilat kodin eri huoneisiin:

  • Oleskelutilat 20–22 astetta, makuuhuoneissa muutama aste viileämpää
  • Pesutilat 23–25 astetta
  • Varastotilat tai autotalli 5–12 astetta

Käyttämättömien tilojen tai huoneiden lämmityksen voi kytkeä pois päältä kokonaan tai alentaa lämpötilaa pysyvästi. Muista kuitenkin pitää ovi kiinni huoneisiin, joissa on muita tiloja viileämpää. Mikäli mahdollista, myös lämmityksen ajastaminen kannattaa koko talossa, huonetiloittain, lämmitysryhmittäin tai lämmönjakotavoittain – etenkin silloin, kun talo on tyhjillään esimerkiksi lomien aikana tai päivisin.

2. Käytä lattialämmitystä harkiten

Kodin mukavuuslattialämmitys on tunnettu energiasyöppö, jota kannattaa käyttää harkiten energian säästämiseksi. Muista kuitenkin tarkkailla, että kodin märkätilojen, kuten kylpyhuoneen lattia ja seinät kuivuvat suihkun käytön jälkeen, jottei kosteusvaurioita pääse syntymään. Vältä lattialämmitteisessä tilassa myös suuria, paljon lattiapinta-alaa vieviä mattoja – mitä kevyempi ja lämpöä läpäisevämpi matto, sen parempi energiatehokkuus.

Lattialämmitykseen kannattaa lisäksi harkita myös termostaattia, jolla säädellä lämmitystä pienemmälle tai pois päältä silloin, kun sitä ei tarvita esimerkiksi työpäivän tai lomamatkan aikana.

3. Säädä ilmanvaihto kohdilleen ja tarkista tiivisteet

Jopa 1/3 lämpöhäviöistä syntyy ilmanvaihdon kautta. Ilmanvaihto kannattaakin säätää miniminopeudelle aina, kun asunnossa ei oleskella, sillä säädöillä voi vaikuttaa noin 1000 kilowattitunnin verran vuosikulutukseen. Huolehdi lisäksi, että ilmanvaihtolaitteen lämmöntalteenottokenno on puhdistettu huolto-ohjeiden mukaisesti ja painovoimaisen ilmanvaihdon tapauksessa poistoilmaventtiilit on säädetty pienemmälle kovilla pakkasilla.

Oleellinen seikka lämpöhäviöiden minimoimisessa on myös tiivisteiden kunnon tarkistus kodin ovista ja ikkunoista. Pakkasella verhot ja kaihtimet taas kannattaa pitää kiinni – näin lämmönhukka vähentyy yhden ikkunalasin verran!

4. Hyödynnä kodin takka

Tiesitkö, että 4 kg kuivaa puuta poltettuna tulisijassa vastaa 2000 W lisälämmittimen 6,5 tunnin sähkönkulutusta? Mikäli kodissasi on takka, saat hyödynnettyä sitä tehokkaasti kodin lämmitystarpeen täydentämisessä.

Oleellista takalla lämmittämisessä on polttaa puuta oikein ja sovittaa tulisijan käyttö muun lämmityksen kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi. Tulisijan energiatehokkuus parantuu, kun käyttää vain kuivaa puuta, latoo puut pitkittäin mutta ilmavasti päällekkäin ja sytyttää ne päältä. Tulisijan käytön jälkeen avaa huoneiden väliset ovet, jotta lämpö leviää mahdollisimman laajalle.

5. Tarkkaile vedenkäyttöä ja käyttöveden lämmittämistä

Lämmin vesi kuluttaa kolminkertaisesti energiaa kylmään veteen verrattuna, minkä takia käyttövettä kannattaa säätää mahdollisuuksien mukaan aina hieman viileämmälle, kun mahdollista. Veden lämpötilan lisäksi kannattaa tarkkailla myös omaa suihkuaikaa.

Päivittäiset 20 minuutin suihkut kuluttavat vuositasolla yli 3000 kilowattitunnin verran energiaa, joka vastaa kolmen hengen perheen koko vuoden sähkölaitekulutusta. Vaihtamalla pitkät suihkut 5 minuutin suihkuksi, säästät paitsi energiaa, myös vettä jopa 65 700 litraa vuosittain. Suihkun sekoittaja ja suihkusuutin on hyvä vaihtaa energiapihiin, mahdollisimman vähän vettä kuluttavaan malliin.

Mikäli kodissasi on käyttövesivaraaja, energian säästämiseksi vältä maksimiasetusarvoa ja säädä varaajan lämpötila 60–65 asteeseen, mikäli lämmin vesi riittää. Jos mahdollista, ajasta myös käyttövesi lämpenemään yöaikaan, jolloin sähkön muu kulutus on pientä.

Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakurssi

Opi, mistä kodin energiankulutus muodostuu ja miten voit vaikuttaa energiankulutukseesi omilla arjen teoillasi.

Tutustu kurssiin

Lue lisää aiheesta

Sähkö Lämpö