Artikkeli / 27.2.2023

Selvää säästöä energiakuluihin – Niksit vedenkäyttöön

Tiesitkö, että kodin energiankulutuksesta keskimäärin 20 prosenttia syntyy lämpimän veden käytöstä? Paljonko suihkuajan lyhentämisellä voi säästää energiaa? Opi kodin vedenkulutuksesta ja keinoista pienentää kuluja!


Vedenkulutus vie ison osan kodin energiankulutuksesta, keskimäärin 20% syntyy lämpimän veden käytöstä. Vaikka käyttöveden lämmityskulut eivät näkyisi suoraan omassa sähkölaskussasi, vaikuttavat ne taloyhtiösi kuluihin ja siten myös vastikkeisiin sekä vuokriin. Tästä syystä jokaisen on tärkeää käyttää vettä fiksusti.

energiankulutuksen jakautuminen.PNG

Lähde: Motivan kyselytutkimus vuonna 2020 


Vettä kuluu kodeissa eri asioihin. Katso, miten vedenkäyttö on jakautunut keskimäärin kodeissa vuonna 2020:

  • 45% vedestä kuluu hygieniaan

  • 17,5% vedestä kuluu keittiössä, kuten ruoanlaitossa

  • 15% vedestä kuluu pyykinpesuun

  • 15% vedestä kuluu WC:n huuhteluun

  • 7,5% kuluu muihin tarkoituksiin.

Kuten huomasit, hygieniaan kuluu melkein puolet kodin vedenkäytöstä. Eniten vaikutusta on suihkuajalla.

1. Suihkussa minuuteilla on merkitystä

Suihku vie tyypillisesti isoimman siivun kodin vedenkulutuksesta. Katso videolta, miksi suihkussa minuuteilla on todella merkitystä.

Vinkit suihkun energiankulutuksen pienentämiseen:

  • Lyhennä suihkuaikaa 

  • Sulje suihku saippuoinnin ja hiustenpesun ajaksi

  • Säädä suihkun teho pienemmälle

Vanhat suihkut kuluttavat usein myös enemmän vettä kuin uudet. Esimerkiksi nykynormien mukainen suihku virtaa noin 12 litraa minuutissa ja vanhat suihkut jopa 20 litraa minuutissa. Suihkuun kannattaa harkita myös vettä säästävän suihkupään hankkimista. Myös hanoihin saa vedenpaineen säästöstopparit. Näiden avulla vettä ei tule niin kovalla paineella, jolloin vettä säästyy. 

2. Vesikalusteet kuntoon

Pienikin vuoto vesikalusteissa kuluttaa paljon energiaa ja voi aiheuttaa vesivahingon. Erityisen tarkkana kannattaa olla kylpyhuoneen ja WC:n vuotojen kanssa, koska mahdollisista vuodoista voi seurata iso lasku. Usein myös vanhat vesikalusteet voivat kuluttaa paljonkin enemmän kuin uudemmat kalusteet.  
 
Voit ilmoittaa vuodoista taloyhtiön huoltoon. 

3. Suosi koneella tiskaamista

  • Astianpesukoneet kuluttavat yhdellä pesukerralla noin 10 litraa vettä, kun taas käsin tiskaaminen kuluttaa useita kymmeniä litroja. 

  • Lämpimään veteen liittäminen lyhentää astianpesukoneen pesuaikaa ja pienentää sähkönkulutusta 20–60 prosenttia. 

  • Astioita ei tarvitse huuhdella ennen koneeseen laittoa. 

  • Jos tiskaat käsin, pese ja huuhtele tiskit altaassa. 

4. Pyykkää fiksusti

Muista pestä täysiä koneellisia. Valko- ja kirjopesuohjelmalla kone on täynnä silloin, kun käsi mahtuu vielä pyykin päälle. Jos perheessä pestään aina vajaita koneellisia, voitaisiin täysiä koneellisilla pesemällä säästää melko mukavasti sekä aikaa että sähköä.

Valitse pesulämpötila ja -ohjelma tekstiilien hoito-ohjeen ja likaisuuden mukaan. Matalamman lämpötilan ohjelmat kuluttavat vähemmän energiaa ja soveltuvat kevyesti likaantuneelle pyykille. Osa pyykistä, kuten liinavaatteet tai vaikeat tahrat vaativat kuitenkin vähintään 60 °C lämpötilan puhdistuakseen.

Pyykinpesukoneen kestävyyden vuoksi on hyvä tehdä aika-ajoin myös koneen puhdistuspesu 90 asteen pesuohjelmalla. Näin kone pysyy puhtaana ja kestää ehjänä pidempään.

  • Et tarvitse lisähuuhteluita, kun käytät pesuainetta annosteluohjeen mukaisesti.

  • Tehokas linkous lyhentää kuivausaikaa ja siihen käytettävää energiaa.

  • Yritä pitkittää pesuvälejä – välillä tuuletuskin voi riittää. 

Haluatko oppia lisää vinkkejä kodin energiakulujen pienentämiseen?

Opi Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakurssilla helposti konkreettisten esimerkkien kera, mistä kodin energiankulutus muodostuu ja miten voit vaikuttaa energiankulutukseesi omilla arjen teoillasi.

Hyppää kurssille!

Lue lisää aiheesta

Sähkö