
Helenin viimeinen kivihiilivoimala sammuu Salmisaaressa päättäen hiilen aikakauden
Helen Oy sulkee Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksen 1.4.2025, mikä merkitsee käytännössä kivihiilen aikakauden päättymistä ja omavaraisuuden kasvua suomalaisessa energiantuotannossa*. Kivihiileen perustuvan energiantuotannon päättymisen myötä Helenin vuotuiset hiilidioksidipäästöt puolittuvat vuoteen 2024 verrattuna ja tippuvat myös Helsingin kaupungin osalta noin 30 prosenttia. Koko Suomen mittakaavassa päästöt putoavat tämän myötä lähes kaksi prosenttia.
Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksen sulkeminen tarkoittaa Helenin päästövähennystavoitteiden kannalta merkittävää virstanpylvästä, sillä yhtiön päästöt ovat tänä vuonna arviolta enää vajaat 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta.
- Kivihiilestä irtautuminen on konkreettinen askel kohti Helenin puhdasta, omavaraista ja kohtuuhintaista energiantuotantoa, sanoo Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka.
Helen vähentää päästöjä edelleen investoimalla puhtaan siirtymän ratkaisuihin siten, että vuoteen 2030 mennessä yhtiön päästöt ovat enää alle 5 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tämän saavuttamiseksi Helen on jo tehnyt kaikki merkittävät investointipäätökset, ja näihin liittyvät tuotantolaitokset ovat rakenteilla.
Puhtaampi tuotanto mahdollistaa hinnan alentamisen
Yhtiön investoinnit ovat jo tässä vaiheessa siirtäneet yhtiön tuotantoa puhtaammaksi, mutta samalla myös omavaraisemmaksi ja kustannustehokkaammaksi, mikä on tarkoittanut asiakkaille entistä kilpailukykyisempiä palveluita. Helen on laskenut vuoden 2024 toukokuun jälkeen kaukolämmön asiakashintoja kahdesti.
- Olemme pystyneet parantamaan kilpailukykyämme panostamalla strategiamme mukaisesti energiajärjestelmän joustavuuteen ja siirtämällä tuotantoamme puhtaisiin ratkaisuihin. Tämän ansiosta pystymme samanaikaisesti toimimaan entistä kannattavammin edullisemmilla asiakashinnoilla. Onnistumisemme onkin erinomainen osoitus siitä, että parhaimmillaan puhdas siirtymä, kustannustehokkuus ja Suomen huoltovarmuus voivat kulkea käsi kädessä, Sirkka kertoo.
Kivihiilen poistuminen värittää Helsingin taivasta 1.4.
Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksen sulkeminen on merkittävä askel paitsi puhtaampaan, myös entistä omavaraisempaan energiantuotantoon hiililaivojen kadotessa helsinkiläissatamista. Saavutuksen mittaluokkaa kuvaa se, että vielä vuonna 2022 kivihiili kattoi 64 prosenttia Helenin kaukolämmöntuotannosta.
- Helenin irtautuminen kivihiilestä, ja samalla sen osalta ulkomaisesta tuontienergiasta, jää merkittäväksi osaksi maamme teollisuushistoriaa ja osoittaa, että suomalainen energiaosaaminen mahdollistaa alun perin mahdottomaltakin tuntuvat teot. Haluankin kiittää ennen kaikkea heleniläisiä, mutta myös kaikkia kumppaneitamme ja koko suomalaista energiasektoria tästä valtavasta saavutuksesta. Me olemme tehneet tämän yhdessä, Sirkka kiittelee.
Kivihiilen aikakauden päättyminen näkyy myös Helsingin taivaalla tiistaina 1.4., kun Salmisaaren hiilivoimalaitoksen vapautumista tehtävästään juhlistetaan antamalla voimalaitoksen eläköityvästä piipusta värikästä muistosavua klo 9–12 välillä.
*Suomessa säilyy huoltovarmuuskäyttöön varattua tarvittaessa käyttöön otettavaa kivihiilikapasiteettia, minkä lisäksi jotkin energiayhtiöt hyödyntävät huippu-, vara- ja toimitusvarmuussyistä pieniä määriä kivihiiltä energiantuotannossaan. Suomen lainsäädännön mukaan kivihiiltä ei ole mahdollista käyttää energiantuotannossa 1.5.2029 jälkeen.
Faktaa kivihiilen aikakauden päättymisestä:
- Vaikutukset hiilidioksidipäästöihin: Salmisaaren voimalaitoksen sulkemisen 1.4.2025 myötä Helenin kasvihuonekaasupäästöt pienenevät edelliseen vuoteen verrattuna 50 prosenttia ja Helsingin kaupungin päästöt 30 prosenttia. Suomen mittakaavassa päästöt laskevat lähes 2 %. Vuonna 2025 Helenin kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 80 % alhaisemmat verrattuna vuoteen 1990.
- Hinta: Kivihiilestä irtautuminen näkyy myös alempana asiakashintana. Helen on voinut jo kahdesti ilmoittaa vuoden 2024 toukokuun jälkeen kaukolämpöasiakkaidemme hintojen alenemisesta. Kaukolämmön kokonaiskeskihinnan ennuste vuodelle 2025 laskee keskimäärin 5,8 prosenttia vuoteen 2024 verrattuna.
- Korvaava tuotanto: Lämmöntuotantomme muodostuu valtaosin hukka- ja ympäristölämpöjä hyödyntävistä lämpöpumpuista, sähkökattiloista, energian varastoinnista ja kestävästä bioenergiasta. Tuotamme sähköä pääosin tuuli-, ydin-, vesi- ja aurinkovoimalla. Lue lisää kokonaisuudesta täältä.
- Suomi: Suomessa kivihiilen käyttö energiatuotannossa on laskenut vuoden 2010 jälkeen noin 40 000 gigawattitunnista marginaaliselle tasolle. Samalla sähkön vuosikeskihinnat suhteutettuna kuluttajahintaindeksiin ovat samalla tasolla kuin vuonna 2012, ja Suomessa on Ruotsin ja Norjan jälkeen Euroopan kolmanneksi halvin sähkö (Sähkön tukkuhinnat vuonna 2024, ET sähkötilastot).