Uutinen / 17.10.2024

Yhä useampi koti Helsingissä lämpiää Equinixin datakeskusten hukkalämmöllä

Helen Oy ja Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), maailman johtava digitaalisen infrastruktuurin tarjoaja, käyttävät nyt Viikinmäen datakeskuksen (HE5) hukkalämpöä lähiseudun kotien ja toimitilojen lämmittämisessä.

Hanke lisää Helsingin energiaomavaraisuutta ja mahdollistaa lukuisten kotien ja toimitilojen lämmittämisen Helsingin alueella viitoittaen Helenin tietä kohti yhtiön hiilineutraalisuustavoitetta 2030 sekä polttamisesta luopumista energiantuotannossa 2030-luvulla. Enimmillään datakeskuksesta kerätty hukkalämpö voi korvata jopa lähes 1 500 kerrostalokaksion vuosittaisen lämmöntarpeen.

- Kierrätys on järkevää myös energiankäytössä. Investoiminen sekä energiaomavaraisuuteen että teknologiaan, joka edistää energiatehokkuutta, on tärkeämpää kuin koskaan. Yhteistyö Equinixin kanssa tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lisätä kierrätetyn lämmön määrää asiakkaillemme hyödyntämällä energia-alustaamme, kertoo Helenin yritysten hukkalämpöratkaisuiden liiketoimintavastaava Henrietta Lahti.

Projektissa toteutettiin lämmöntalteenottojärjestelmä, jolla tuotetaan Equinixin datakeskukselle jäähdytystä lämpöpumppujen avulla. Datakeskuksessa syntyvä lämpöenergia saadaan siirrettyä lämpöpumpuilla kaukolämpöverkkoon, jolla lämmitetään lähialueen kiinteistöjä. Lämmöntalteenottojärjestelmä tilattiin kokonaistoimituksena Oilonilta.

- Meidän ja alojensa huippuosaamista edustavien kumppaneidemme kesken vallitsi selkeä yhteisymmärrys projektin tavoitteista ja yhteistyömme sujui erinomaisesti. Equinixin moderni ja laadukas datakeskusympäristö yhdistettynä Oilonin vankkaan kotimaiseen lämpöpumppuosaamiseen ja omiin kaukolämpöratkaisuihimme takaa toimivan ratkaisun, joka hyödyttää helsinkiläisiä pitkään ja vakaasti, kertoo Helenin datakeskuksien lämmöntalteenoton projektipäällikkö Johannes Niittyniemi.

Equinix on sitoutunut mahdollistamaan digitaalitalouden kestävän kasvun. Yhteistyö Helenin kanssa hyödyttää Equinixin asiakkaita parantamalla datakeskuksen energiatehokkuutta samalla kun Equinix voi pienentää ympäristövaikutuksiaan ja tuoda edullista uusiutuvaa lämpöä yhteisön käytettäväksi.

- Me Equinixillä olemme ylpeitä voidessamme laajentaa pitkäaikaista kumppanuuttamme kaukolämpöverkosta vastaavan Helenin kanssa lämmittääksemme yli 1 000 asuntoa Viikinmäessä. HE5-datakeskuksemme lämpö pienentää myös asukkaiden hiilijalanjälkeä vähentämällä fossiilisten polttoaineiden tarvetta lämmityksessä. Tämä toinen lämpöprojektimme Helenin kanssa Suomessa edustaa jatkuvaa sitoutumistamme kehittyviin lämpöprojekteihin, joiden avulla voimme tuottaa hyötyä toimintapaikkakunnillemme, sanoo Noah Nkonge, Equinixin lämmöstä vastaava johtaja.

Datakeskusten hukkalämpö on keskeinen osa Helenin muutosta kohti hajautettua energiajärjestelmää, jossa energiaa tuotetaan, otetaan talteen ja varastoidaan useassa paikassa päästöttömästi, uusiutuvasti ja toimitusvarmasti. Hukkalämmön talteenotto toimii myös yhtenä pilarina Helenin edetessä kohti hiilineutraalisuutta ja polttamatonta energiantuotantoa.

Kuva: Equinix Inc.