Uutinen / 11.9.2024

MAN Energy Solutions ja H-TEC SYSTEMS Helenin kumppaneiksi Helsingin vetylaitoksen toteutukseen

Kolme PEM-elektrolyyseriä käsittävä hanke kasvattaa Helenin osaamista laajamittaisen vedyn tuotannon tarpeisiin.

Suomen suurimpiin energiayhtiöihin lukeutuva Helen yhdistää voimansa MAN Energy Solutionsin ja PEM-elektrolyysiin erikoistuneen H-TEC SYSTEMSin kanssa rakentaakseen kolmen megawatin vihreän vedyn tuotantolaitoksen. Laitos sijaitsee Helsingin kaukolämpöverkon ja Vuosaaren sataman läheisyydessä. Pilottilaitoksen avulla Helen kasvattaa osaamistaan laajamittaisen vedyn tuotannon tarpeisiin ja lisää koko energiajärjestelmän joustavuutta.

MAN Energy Solutions vastaa laitoksen vedyn tuotantoon liittyvästä suunnittelusta, hankinnasta ja rakentamisesta sekä siihen liittyvien laitteiden toimituksesta, asennuksesta ja käyttöönotosta yhdessä nesteytettyihin kaasuihin erikoistuneen MAN Cryon kanssa. Muista töistä Helen vastaa toisen kumppaninsa kanssa.

– 3H2-hanke on ensimmäinen laatuaan maailmassa ja siinä yhdistyy neljä eri sektoria: sähkö, lämmitys, liikenne ja vety sekä joustavuus niiden välillä. Koko vedyn parissa työskentelevä tiimimme on ylpeä ja innoissaan yhteistyöstä MAN Energy Solutionsin kanssa, joka tunnetaan alalla maailmanluokan osaamisestaan, sanoo Helenin uusista liiketoiminnoista ja vedystä vastaava johtaja Sari Mannonen.

Johtava PEM-elektrolyysiteknologian toimittaja ja MAN Energy Solutionsin tytäryhtiö H-TEC SYSTEMS toimittaa laitoksen ytimeen tulevat kolme ME450-PEM-elektrolyyseriä, jotka tuottavat jopa 1 350 kilogrammaa vihreää vetyä päivässä Helenin uusiutuvan energian lähteistä tuotetulla vihreällä sähköllä. Helen suunnittelee toimittavansa vedyn putkiston kautta lähistöllä sijaitsevalle vedyn tankkausasemalle sekä jakavansa sitä teollisuusasiakkaille ja muille tankkausasemille konteissa.

– Vihreä vety on kiistatta ilmastoneutraalin tulevaisuuden avaintekijä, ja globaali talous tulee tarvitsemaan sitä suuria määriä. Siksi on erittäin tärkeää, että Helenin kaltaiset energiantuottajat näyttävät tietä rakentamalla laitoksia ja hankkimalla elintärkeää operatiivista kokemusta vetyteknologiasta. Tarvitsemme kiireellisesti teollisen kokoluokan tuotantolaitoksia saavuttaaksemme skaalaetuja, alentaaksemme kustannuksia ja vastataksemme vedyn tulevaan suureen kysyntään sekä tehokkaasti että taloudellisesti, sanoo MAN Energy Solutionsin Power-segmentin myynnistä, tarjouksista ja projektinhallinnasta vastaava johtaja Alexander Stöckler.

PEM-elektrolyysi on ihanteellinen vihreään vetyyn

Laitoksen ytimessä on kolme H-TEC SYSTEMSin toimittamaa PEM-elektrolyyseriä (Proton Exchange Membrane). PEM-prosessissa hajotetaan vesi vedyksi ja hapeksi käyttäen sähkövirtaa, joka kulkee erityisen kalvon läpi. Ominaisuuksiensa ansiosta PEM-elektrolyysi soveltuu erinomaisesti käytettäväksi vaihtelevien uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, kanssa ja siinä on selkeitä etuja alkalielektrolyysiin verrattuna. PEM-elektrolyysi vaatii myös vähemmän sähköä vetykilogrammaa kohden, ei käytä voimakkaita kemikaaleja ja tuottaa erittäin puhdasta vetyä, joka sopii suoraan käyttöön.

– Yhdistämällä H-TEC SYSTEMSin PEM-elektrolyysiä koskevan asiantuntemuksen ja MAN Energy Solutionsin laajan kokemuksen laitosten suunnittelussa voimme tarjota asiakkaillemme ensiluokkaisen kokonaisuuden vihreän vedyn tuotantoon. Olemme tyytyväisiä Helenin osoittamaan luottamukseen ja iloitsemme voidessamme ottaa yhdessä tämän tärkeän askeleen kohti vedyn tulevaisuutta. Vuosaaren sataman läheisyyteen tulevan laitoksen myötä elektrolyyserimme tuottavat vihreää vetyä kaikissa Pohjoismaissa. Rakennamme tärkeää perustaa ilmastoneutraalille energiantuotannolle, sanoo H-TEC SYSTEMSin toimitusjohtaja Robin von Plettenberg.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Yritykset