Kaukolämmön hintakausi vaihtuu – muutoksia energiamaksuun
Kaukolämmön hintakausi vaihtuu toukokuun alussa kevätkaudesta kesäkauteen. Tyypillisen 2000-luvun kerrostaloasunnon kaukolämpömaksut laskevat matalamman energiamaksun ansiosta noin 90 euroa kuukaudessa kevätkauteen verrattuna.
Viime vuoden kesäkauteen nähden kaukolämmön kokonaishinta nousee noin neljä prosenttia. Tyypillisessä kerrostaloasunnossa tämä tarkoittaa noin yhden euron kuukausittaista lisäkustannusta. Muutoksen syynä on kesäkauden energiamaksun kohoaminen 45,77 eurosta 49,55 euroon megawattitunnilta. Kesäkausi on kaukolämmön hintakausista pisin mutta myös edullisin, sillä lämpöenergiaa tarvitaan kesällä vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Kausi alkaa 1. toukokuuta ja kestää viisi kuukautta aina syyskuun loppuun asti.
Kaukolämmön kiinteän osan eli vesivirtamaksujen hinnasto pysyy ennallaan eikä siihen tule muutoksia vuoden 2023 aikana. Suunnittelemme kaukolämpötuotteemme uudistamista vuodelle 2024, minkä vuoksi emme tee myöskään kaikkia asiakkaita koskevia vesivirtamaksujen hinnantarkistuksia.
– Hinnat ovat kohonneet lähes kaikilla toimialoilla kustannustason noustessa. Kaukolämmön kesäkauden hinnanmuutokset ovat linjassa yleisen inflaation kanssa ja niiden taustalla vaikuttavat korkeina pysyneet polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnat. Olemme pyrkineet pitämään euromääräisen hinnannousun erittäin maltillisena ja toivomme, että tämä helpottaa asiakkaidemme arkea elinkustannusten noustessa, Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa toteaa.
Kaukolämmön hinta muodostuu kiinteästä vesivirtamaksusta ja kausittain vaihtuvasta energiamaksusta. Vesivirtamaksulla katetaan kaukolämmön tuotannon ja siirron kiinteitä kustannuksia ja se on pysynyt ennallaan vuoden 2019 lopulta lähtien. Energiamaksu perustuu energiankulutukseen ja se päivittyy neljä kertaa vuodessa: tammi-, maalis-, touko- ja lokakuun alussa. Energiamaksuun vaikuttavat raaka-aineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinta sekä energiaverot.
Siirrymme hiilineutraaliin energiantuotantoon
Kaukolämpö on matkalla hiilineutraaliksi lämmitysmuodoksi. Helsinkiläiskotien lämmitys perustuu yhä vahvemmin kestäviin energiantuotantomuotoihin, kuten uusiutuvan biomassan ja erilaisten hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämiseen.
Kestävään energiajärjestelmään siirtyminen lisää omavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta ulkomaisista raaka-aineista ja niihin kohdistuvista hinnanvaihteluista. Samalla se tasapainottaa kaukolämpöön kohdistuvaa hintapainetta.
Kaukolämmön syyskauden hinta ilmoitetaan elokuun loppuun mennessä.