Jäähyväiset Hanasaaren voimalaitokselle
Merkittävä aikakausi päättyy, kun helsinkiläisiä lähes 50 vuotta palvellut Hanasaaren B-voimalaitos lopettaa toimintansa. Kattiloiden tulet sammuvat ja höyryturbiinit pysähtyvät 1. huhtikuuta, ja samalla Helenin energiantuotanto ottaa mittavan loikan vihreämpään suuntaan.
Jo puretun Hanasaaren A-voimalaitoksen rinnalle vuonna 1974 noussut B-voimalaitos on juurtunut tärkeäksi osaksi kaupunkikuvaa. Myös rakennuksen vieressä kohoava kivihiilivarasto on tuttu näky monelle helsinkiläiselle. Pikimustasta hiilikasasta on oltu vuosien varrella montaa mieltä, mutta aikanaan se oli ratkaisu, jonka avulla Helsingissä talvisin leijunut harmaa savuverho saatiin hälvenemään.
– Hanasaaren yhteistuotantolaitoksen historia on tarina yhteisen pääkaupunkimme noususta maailman edistyksellisimpien kaupunkien joukkoon. Kiitämme lämpimästi kaikkia vuosien aikana Hanasaaressa työskennelleitä heleniläisiä ja hyvästelemme voimalaitoksen haikein mutta luottavaisin mielin. Katsomme entistä ylpeämpinä kohti tulevaa, jossa sähkön ja lämmön tuotanto perustuu ilmastoa ja ympäristöä kunnioittaviin hiilineutraaleihin ratkaisuihin. Kestävä energiajärjestelmä on lähempänä kuin koskaan ennen, Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka toteaa.
Arkkitehti Timo Penttilän Hanasaareen suunnittelema voimalaitosrakennus herätti valmistuessaan suurta innostusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Energiakriisin puhjettua 1970-luvulla Hanasaari B:stä tuli jopa kansainvälinen erikoisuus. Se on tuottanut olemassaolonsa aikana helsinkiläisille sähköä ja lämpöä tehokkaasti ja luotettavasti.
Hiilen jälkeen
Hanasaaren voimalaitoksen sulkemisen myötä Helenin hiilidioksidipäästöt putoavat vaikuttavat 40 prosenttia ja Helsingin päästöt 20 prosenttia. Vaikutukset eivät ole mitättömät valtakunnallisellakaan tasolla, sillä Hanasaari on tuottanut viime vuosina noin kaksi prosenttia koko Suomen päästöistä.
Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä. Merkittävä osa helsinkiläiskotien lämmöstä syntyy jo nyt Vuosaaren biolämpölaitoksessa, jonka pääpolttoaine on metsätalouden sivutuotteena syntyvä metsähake. Lisäksi panostamme lämmöntuotannossa yhä enemmän erilaisten hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämiseen lämpöpumppujen avulla. Sähköä tuotamme puhtaasti muun muassa vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla, joihin olemme investoineet voimakkaasti viime vuosien aikana.