Hukkalämpöä helsinkiläisille - Telian datakeskus lämmittää tuhansia koteja
Helenin ja Telian yhteistyö syvenee, kun datakeskuksessa syntyvä hukkalämpö otetaan hyötykäyttöön. Pitäjänmäessä sijaitsevasta datakeskuksesta kerätty lämpö siirtyy kaukolämpöverkkoon jaettavaksi tuhansiin helsinkiläisiin koteihin ja kiinteistöihin. Tulevaisuudessa datakeskus tuottaa lämpöä yli 20 000 kerrostalokaksion kulutuksen verran.
Datan käytön lisääntyessä myös sähkön kulutus konesaleissa kasvaa ja samalla syntyy merkittävä määrä lämpöä. Helen ja Telia ovat kytkeneet Telian Pitäjänmäen datakeskuksen kaukolämpöverkkoon lämmittämään helsinkiläisiä koteja ja kiinteistöjä. Datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisen lämmöntalteenottovaiheen jälkeen siirtyy kerätty lämpö jaettavaksi kaukolämpöverkkoon, jossa se tuottaa lämmitystä noin 7 000 kerrostalokaksion kulutuksen verran. Tulevaisuudessa datakeskus lämmittää yli 20 000 asuntoa. Parhaimmillaan Telian konesalin hukkalämmöillä kaupunkilaiset voivat käydä lämpimässä suihkussa yli 10 miljoonaa kertaa vuodessa.
– Erilaisia hukka- ja ympäristölämpöjä hyödyntävät lämpöpumput ovat tärkeässä roolissa matkalla kohti hiilineutraalisuutta. Hukkalämpöjen uudelleenkäyttö on erinomainen keino hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Datakeskusten hukkalämpöjen hyödyntäminen on keskeinen osa Helenin muutosta kohti kestävää energiajärjestelmää, jossa energia tuotetaan useista lähteistä, kertoo Helenin energia-alustasta ja tuotantoratkaisuista vastaava johtaja Timo Aaltonen.
Datakeskuksen keskeinen sijainti mahdollistaa erinomaisesti hukkalämmön toimittamisen kaukolämpöverkkoon kasvavan Helsingin tarpeisiin.
– Uusiutuvilla energialähteillä toimivat konesalit ovat erinomainen lämmönlähde, koska ne tuottavat lämpöä tasaisesti vuoden ympäri ja korvaavat näin fossiilisten polttoaineiden käyttöä energialähteenä, kertoo Telian Helsinki Data Centeristä vastaava johtaja Matti Tella.
Molemmilla yhtiöillä on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Helenin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä. Lämmöntuotannossa se tarkoittaa hukka- ja ympäristölämpöjen laajamittaisen hyödyntämisen lisäksi kasvavia panostuksia muun muassa sähkökattiloihin, energian varastointiin ja kestävään bioenergiaan. Telia tavoittelee nollapäästöjä koko arvoketjussaan, aina alihankkijoista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi tavoitteena on nettonolla vuoteen 2040 mennessä Science Based Targets -aloitteen SBTi-standardin mukaisesti.