Helen kiihdyttää investointeja aurinkoenergian tuotantoon – teollisen mittaluokan aurinkopuisto nousee Lohjalle ensi vuoden aikana
Helen rakentaa mittavan kymmenen megawattipiikin maa-asenteisen aurinkopuiston Lohjan Kirkniemeen. Puisto on valmistuessaan vuonna 2024 yksi Suomen suurimmista ja se tuottaa uusiutuvaa kotimaista sähköä kymmenen gigawattitunnin edestä vuosittain. Investointi tukee Helenin tavoitetta saavuttaa hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030, jolloin uusiutuvan aurinko- ja tuulisähkön arvioidaan kattavan noin 60 prosenttia yhtiön sähköntuotannosta. Lisäksi se on linjassa Lohjan Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen kanssa.
– Aurinko on tuulen lailla kestävän energiajärjestelmän peruspilari. Muun muassa vetytalous vaatii valtavasti lisää tuuli- ja aurinkoenergiaa, jotka tasapainottavat toisiaan. Aurinkoenergia on puhdas sähkön tuotantotapa sekä erinomainen keino lisätä energiaomavaraisuutta ja vastata kasvavaan sähkön tarpeeseen. Tavoitteemme on rakentaa kotimaista aurinkosähkökapasiteettia useita satoja megawatteja tulevien vuosien aikana. Tämä tukee strategiamme mukaista panostusta uusiutuvaan energiaan ja nopeutettua siirtymäämme hiilineutraaliin energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä, kertoo Helenin ratkaisuista ja tuoteportfolion kehityksestä vastaava johtaja Sari Mannonen.
Aurinkopuistot sopivat Suomeen erinomaisesti, sillä auringon säteily on Etelä-Suomessa todistetusti Keski-Euroopan tasolla ja Suomen ilmasto on suotuisa aurinkopaneelien tehokkaalle käytölle. Aurinkoenergia täydentää sähkön tuotantopalettia ja on tärkeä osa kestävää energiajärjestelmää.
– Aurinkoliiketoimintamme on lähtenyt vauhdilla liikkeelle ja olemme Suomen tunnetuimpia aurinkosähköratkaisujen osaajia. Meillä on kansainväliset hankinta- ja urakointiverkostot sekä aurinkoenergian teknistä suunnitteluosaamista, joten laajentuminen aurinkopuistoihin on meille luonnollinen askel. Etsimme aktiivisesti sopivia alueita aurinkopuistoille. Hallitsemme koko arvoketjun aina luvituksesta hankekehitykseen ja toteutuksesta operointiin, mutta olemme kiinnostuneita ostamaan myös avaimet käteen -hankkeita, summaa Helenin auringon ja tuulen tuotehallinnan ja -kehityksen vetäjä Minna Junnikkala.
Aurinkoenergian tuotanto ajoittuu Suomessa valoisille kesäkuukausille, ja se täydentää kesäajan ulkopuolelle painottuvaa tuulivoimatuotantoa. Yhdessä aurinko- ja tuulivoima pitävät kotimaisen uusiutuvan sähkön kokonaistuotannon tasaisena, ja säätökykyä voidaan lisätä edelleen sähkövarastojen avulla. Ne ovat tulevaisuudessa elintärkeässä roolissa myös vihreän vedyn tuotannossa.
Lohjan aurinkopuisto on Helenin kolmas aurinkopuisto. Helenin Nurmijärven 1,5 megawattipiikin pilottipuisto valmistuu keväällä 2023 ja Kalannin 206 megawattipiikin puiston arvioidaan olevan tuotannossa vuoden 2024 lopulla. Kalannin rakennusvalmiin aurinkopuiston Helen osti kansainväliseltä ib vogt -konsernilta vuoden 2022 lopussa.
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on myöntänyt Lohjan aurinkopuistolle 1,58 miljoonaa euroa RRF-tukea Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä. Tukiohjelmalla rahoitetaan energiainfrastruktuurihankkeita ja uuden energiateknologian hankkeita, joilla vähennetään Suomen kasvihuonekaasupäästöjä ja tuetaan Suomen hiilineutraalisuustavoitteita. Tuki sisältää investoinnin sähkövarastoon ja ensivaiheessa sähkövarastolle rakennetaan valmius. Näemme investoinnit sähkövarastoihin kannattavina erityisesti uusiutuvan sähkön tuotannon yhteyteen toteutettuina. Hanke on esitelty Lohjan kaupunkikehityslautakunnalle syksyllä 2022 ja se on edennyt kaavoitusvaiheeseen.