Helen kasvattaa vauhdilla aurinkoenergian tuotantoaan - ensimmäinen teollisen luokan aurinkopuisto nousee Nurmijärvelle kesän aikana
Haluamme toimia suunnannäyttäjänä energiamurroksessa ja vastata sähköistyvän yhteiskunnan tarpeeseen lisätä energiaomavaraisuutta päästöttömällä energiantuotannolla. Suomessa vielä harvinaiset aurinkopuistot tulevat olemaan tärkeä komponentti sähkön tuotantopaletissa. Helenin ensimmäinen aurinkopuisto rakentuu kesän aikana Nurmijärvelle, mutta jo lähiaikoina on suunnitteilla lisää vastaavia hankkeita.
EU:lla on kova tavoite REPowerEU-suunnitelman mukaisesti kaksinkertaistaa aurinkoenergian sähköntuotantokapasiteetti vuoteen 2025 mennessä. Aurinkoenergialla tuotetun sähkön määrän lisääminen tukee myös tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
-Teollisen luokan aurinkopuistot ovat tehokas ratkaisu kasvattaa aurinkoenergian tuotantoa ja vastata kasvavaan sähkön tarpeeseen. Ne täydentävät tehokkaasti sähkön tuotantopalettia ja ovat jo muualla Euroopassa osoittaneet tuottavuutensa, sanoo Sari Mannonen, johtaja, Ratkaisut ja tuoteportfolion kehitys, Helen Oy.
Aurinkopuistot sopivat konseptina myös Suomeen, koska todistetusti Etelä-Suomessa auringonsäteily on Keski-Euroopan tasolla ja Suomen ilmasto on suotuisa aurinkopaneelien tehokkaalle käytölle.
- Aurinkosähkön määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa Suomessa moninkertaiseksi. Aurinkopuistoliiketoimintamme on lähdössä vauhdilla liikkeelle ja haluamme olla mukana ensimmäisten toimijoiden joukossa. Pystymme toimimaan koko arvoketjun alusta loppuun saakka; hankekehityksestä toteutukseen ja operointiin. Aurinkoenergiaan panostaminen tukee hiilineutraalisuustavoitettamme ja siirtymää hajautettuun energiajärjestelmään, jossa energia tuotetaan eri lähteistä, kertoo Helenin auringon ja tuulen tuotehallinnan ja -kehityksen vetäjä Minna Junnikkala.
Nurmijärven aurinkopuisto ensimmäinen monista
Nurmijärven alueella kolmostien varrella sijaitsevaan Helenin omistamaan aurinkopuistoon tulee noin 2 800 aurinkopaneelin maa-asenteinen aurinkovoimala, jonka pinta-ala on noin kolme hehtaaria. Sen kokonaiskapasiteetti on 1,5 MWp, joka vastaa 750 kerrostalokaksion sähkönkulutusta vuositasolla. Aurinkopuiston vuosituotannolla ajaisi esimerkiksi keskimäärin 10 000 000 kilometriä sähköautolla.
- Aurinkoliiketoimintamme on ollut hyvässä kasvussa, kun sekä yritysten että kuluttajien kiinnostus aurinkovoimalla tuotettua sähköä ja voimalaosuuden omistamista kohtaan on lisääntynyt. Kiinnostuksen kasvun taustalla on halu panostaa kestävään kehitykseen ja olla mukana konkreettisesti tuottamassa kotimaista päästötöntä aurinkosähköä, summaa Junnikkala.
Nurmijärven aurinkopuiston rahoittamiseen osallistui ympäristöpennirahasto, jossa kuluttaja ja Helen yhdessä rahoittavat uusiutuvan energian rakentamista Suomeen.
Nimikkopaneelin ja voimalaosuuden avulla jokainen voi olla sähköntuottaja
Kaikki halukkaat asiakkaat eivät pysty hankkimaan omaa aurinkovoimalaa esimerkiksi kantamattoman katon, vuokrakiinteistön tai epäedullisen sijainnin takia. Nurmijärven aurinkopuistoon olemmekin yhdistäneet mahdollisuuden niin yrityksille kuin kuluttajillekin voimalaosuuden tai nimikkopaneelien kautta olla sähköntuottaja. Aurinkopuisto mahdollistaa erilaisten voimalaosuuksien hankkimisen yrityksen käyttöön, joka pienentää suoraan yrityksen tuottamia päästöjä. Voimalaosuuden lisäksi kuluttajien on mahdollista vuokrata aurinkopuistosta myös nimikkopaneeleita. Nimikkopaneelien tuottama aurinkosähkö vähennetään sähkölaskussa muuten tuotetusta sähköstä. Nurmijärven aurinkopuiston nimikkopaneelit ja voimalaosuudet tulevat ennakkomyyntiin kesän aikana.