Aurinkolämpöä Östersundomiin
Helsingin Energia toteuttaa östersundomlaiseen Sakarinmäen koulukeskukseen uusiutuvaan energian lämmitysratkaisun.
Koulun viereen sijoittuvat aurinkokeräimet ovat kaksi metriä korkeita ja viisi metriä leveitä. Keräimiä on kaikkiaan 16, joten niiden pinta-ala on yhteensä 160 neliötä. Lisäksi asennettiin kaksi 4000 litran varaajaa aurinkolämmön varastointiin.
- Aurinkolämpö on helppo integroida nykyiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpö saatiin käyttöön jo vuoden alussa, ja se on ollut tuotannossa siitä asti. Jotta saisimme maalämmön säädöt optimaalisiksi, teemme lisää testejä kesällä, kertoo projektipäällikkö Jaakko Tiittanen Helsingin Energiasta.
Tavoitteena on, että ensi syksynä 80 prosenttia koulun tarvitsemasta lämmöstä tuotetaan uusiutuvalla energialla. Nyt näyttää siltä, että tavoite ylittyy, ja maalämmön osalta päästäisiin 80 prosenttiin ja aurinkolämmön osalta vähintään tavoitteen mukaiseen 5 prosenttiin. Loput 15 prosenttia tuotetaan öljykäyttöisessä lämpökeskuksessa, jossa on onnistuneesti kokeiltu myös bioöljyä. Koko hybridijärjestelmä on täysin valmis elokuussa.
Yhteistyötä koulun kanssa
Helsingin Energia on ottanut oppilaat ja opettajat mukaan suunnittelemaan, kuinka uusi lämmitysjärjestelmä ja siitä saatava kulutustieto tuodaan osaksi koulun toimintaa ja opetusta.
Koulun aulaan rakennetaan näyttö lämmöntuotannosta ja -kulutuksesta. Näytöllä kerrotaan visuaalisesti, mistä lähteestä ja kuinka paljon lämpöä kulloinkin tulee.
- Olemme pitäneet aiheesta työpajan opettajien kanssa, ja nyt esittelimme luonnoksia koululaisille ja kysyimme niistä heidän mielipiteitään. Seuraavaksi muokkaamme kuvia oppilaiden kommenttien perusteella, ympäristöasiantuntija Pirjo Jantunen Helsingin Energiasta kertoo.
Lisäksi mietitään myös muita yhteistyökuvioita ja erilaisia teemoja siitä, miten energiaratkaisut voitaisiin tehdä osaksi koulun arkea oppimateriaalin muodossa.