Blogi / 28.10.2024

Helenin matka kohti ydinkaukolämmitystä on alkanut

Tulevaisuutemme turvaaminen edellyttää hiilidioksidipäästöjen lopettamista sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Ydinenergia on erinomainen ratkaisu, sillä se tuottaa ennustettavasti runsaasti puhdasta energiaa ja ympäristövaikutukset ovat pienet. Laitoksen elinkaarensa aikana tarvitsemat raaka-aineet, luonnonvarat ja maapinta-ala ovat vähäiset kaikkiin muihin merkittäviin uusiin energiantuotantomuotoihin verrattuna. Tämän lisäksi ydinenergian vakaa tuotanto tukee säästä riippuvaisten uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa.

Teksti: Janne Liuko

Ydinenergian lisääminen pääkaupunkiseudun lämmöntuotantoon ei ole mutkatonta. Alalla haasteena on ollut, että hankkeita on toteutettu todella vähän viimeisten vuosikymmenten aikana, eikä osaamista onnistuneesta toteutuksesta näin ollen ole paljoa. Tähän haasteeseen ala on kuitenkin pitkään jo kehitellyt ratkaisuja.

Osa laitostoimittajista ovat 2000-luvun alusta lähtien keskittyneet laitosten taloudellisuuteen ja rakentamisprosessien virtaviivaistamiseen. Lisäksi turvallisuusratkaisuja on yksinkertaistettu esimerkiksi käyttämällä entistä laajemmin passiivisia ratkaisuja. Laitosten osakokonaisuuksia on suunniteltu modulaarisesti rakennettaviksi tehtaissa, mikä vähentää työvaiheita laitoksen sijoituspaikalla, jossa olosuhteet voivat olla vieraita ja haastavia.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana laitostoimittajat ovat myös kehittäneet pienempiä laitoksia, jolla pyritään aikaisempaan sarjatuotantoon ja sujuvampiin hankkeisiin samanlaisina toistuvien projektien ansiosta. Näitä uusia pienempiä modulaarisia reaktoreita kutsutaan kirjainlyhenteellä SMR (Small Modular Reactor). Osa SMR-reaktoreista perustuu jo testattuihin ratkaisuihin, mutta kehitysputkessa on myös laitosmalleja, jotka vaativat vielä vuosien tutkimuksia ja selvityksiä ennen kaupallista käyttöä.

Uudet SMR-teknologiat luovat perustan ydinreaktorin integroimiselle osaksi Helenin kaukolämmöntuotantoa. Helen keskittyy koeteltuihin teknologioihin perustuviin SMR-ratkaisuihin, jotka ovat käyneet läpi yli seitsemän vuosikymmenen kehityspolun. Tähän kehitystyöhön ja nykyaikaiseen tekniseen osaamiseen pohjautuen nojautuen ydinenergiaohjelmamme voi jo nyt edetä määrätietoisesti kohti toteutusta.

Näistä seikoista huolimatta, ydinlaitoksen hankinta ei ole pelkkä tilausprosessi. Sujuva valmistus ja rakentaminen edellyttävät vahvan yhteistyön rakentamista laitostoimittajan kanssa ja molemminpuolisten onnistumisedellytysten luomista alusta alkaen. Helenille ydinvoimalaitoksen omistajuus, turvallisuusvastuu, laitostoimittajan tukeminen, jätehuoltovastuu ja mahdollisesti laitoksen operointi vaativat uusien kyvykkyyksien kehittämistä.

Tämä kattava työ vaikuttaa tekniseen osaamiseen, johtamiseen ja moniin tukitoimintoihin aina henkilöstöhallinnosta ja hankinnasta tietoturvaan ja viestintään. Helenissä olemme jo aloittaneet työt tällä saralla silmällä pitäen päivää, jolloin polttoaine ladataan reaktoriin ja kaukolämpöverkkoon alkaa virtaamaan entistä kestävämmin lämmitettyä kaukolämpövettä.

Janne Liuko puhumassa IAEA:n tilaisuudessaJanne Liuko puhumassa IAEA:n järjestämässä SMR-tilaisuudessa Wienissä lokakuussa 2024.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö