”Aurinkopaneelit tuovat meille puhdasta sähköä ja hyvää mieltä”
Taloyhtiöt ovat voineet käyttää vain kiinteistön yhteistiloissa sähköä, jota omat aurinkopaneelit tuottavat. Uusi hyvityslaskentapalvelu korjaa tilanteen. Kun lainsäädäntö kohta sallii, myös asunnoissa on mahdollista hyödyntää taloyhtiön omien aurinkopaneelien sähköä.
Kun helsinkiläisessä taloyhtiössä oli edessä kattoremontti, päätettiin samalla tehdä ympäristöteko ja hankkia oma aurinkovoimala. Kerrostalon katolle asennettiin 33 aurinkopaneelia.
”Paneelit tuottavat sähköä keväästä syksyyn niin, että vuosittainen kiinteistösähkölasku on nyt lähes puolet pienempi”, kertoo Asunto Oy Haapalahdenkatu 11:n hallituksen puheenjohtaja Sinikka Herajärvi.
Aurinkopaneelien tuottama sähkö menee portaikkojen valaistukseen, koneelliseen ilmanpoistoon ja muuhun taloyhtiön yhteiseen kulutukseen.
Aurinkoisina päivinä sähköä riittäisi myös asuntoihin, mutta nykyisen lainsäädännön mukaan sen hyödyntäminen niissä ei ole mahdollista. Ylijäämäsähkö on syötetty jakeluverkkoon, josta asukas ostaa sähkönsä ja maksaa energian hinnan lisäksi siirtomaksun ja energiaveron.
Sähkölasku on pienentynyt
Helen Sähköverkko on FinSolar-pilottihankkeessa aktiivisesti edistänyt lakimuutosta, joka korjaa ylijäämäsähköä koskevan epäkohdan.
”Kun kuulimme FinSolarista, päätimme taloyhtiönä lähteä mukaan hyvityslaskentapalvelun pilottiin, jossa aurinkopaneelien tuotanto voidaan ohjata kiinteistösähkön lisäksi suoraan asuntoihin.”
Hyvityslaskentapalvelu ei vaadi muutoksia sähkömittareihin, sillä Helen hoitaa laskennat ja jyvittää aurinkosähkön hyödyt asukkaille osakkeiden suhteessa.
”Jokainen asukas näkee sähkölaskussaan, kuinka paljon sähköstä tulee omalta katolta. Oma sähkölaskuni on myös pienentynyt.”
”Lakimuutos tulee voimaan viimeistään vuoden 2021 alusta, jolloin Helen Sähköverkko alkaa tarjota hyvityslaskentapalvelua asiakkailleen. Palvelun myötä aurinkopaneelien teho kannattaa mitoittaa pelkän kiinteistösähkön kulutusta suuremmaksi”, sanoo Helen Sähköverkon mittauspäällikkö Mika Nousiainen.
”Uskon, että hyvityslaskentapalvelun avulla yhä useampi taloyhtiö lähtee mukaan ilmastotalkoisiin ja hankkii katolleen oman aurinkovoimalan”, Herajärvi sanoo.
9 asiaa, jotka tulisi tietää, jos taloyhtiö haluaa hankkia aurinkopaneelit
- Kun taloyhtiössä herää kiinnostus aurinkopaneeleihin, kannattaa yhtiön hallituksen pyytää tarjous. Tarjouksessa Helenin asiantuntijat ehdottavat yhtiön tarpeisiin sopivinta paneelikokonaisuutta.
- Paneelien mitoituksessa on hyvä huomioida vuoden 2021 alusta mahdolliseksi tuleva hyvityslaskentapalvelu. Sen avulla taloyhtiön tuottamaa aurinkosähköä voidaan käyttää sekä kiinteistön yhteisessä kulutuksessa että asunnoissa.
- Hyvityslaskentapalvelu näkyy suoraan asukkaiden sähkölaskussa. Mitä isompi aurinkovoimala taloyhtiöllä on katollaan, sitä suurempi osuus asunnoissa kuluvasta sähköstä voidaan tuottaa oman katon paneeleilla.
- Tarjouspyynnössä Helen antaa suosituksen ja tarjouksen aurinkovoimalasta. Asiaa käsitellään yhtiöjärjestyksestä riippuen yleensä taloyhtiön yhtiökokouksessa, jonka päätöksellä aurinkosähköjärjestelmä voidaan hankkia.
- Helen toimittaa aurinkopaneelit avaimet käteen -palveluna, joka kattaa aivan kaiken suunnittelusta käyttöönottoon. Järjestelmän toimitus ja asennus on hoidettu nopeasti, jopa alle kuukaudessa tilauksesta.
- Aurinkopaneelien ja invertterin asennus ja muut sähkötyöt vievät vähintään muutaman päivän järjestelmän koosta riippuen. Helen antaa asennustyölle viiden vuoden takuun, kun takuu muilla toimittajilla on yleensä kaksi vuotta.
- Hienoa, taloyhtiö on nyt aurinkosähkön tuottaja! Paneeleissa syntyy puhdasta sähköä, joka siirtyy kiinteistön ja asukkaiden käyttöön suoraan omalta katolta. Helen palvelee, kun taloyhtiöllä on kysymyksiä sähköstä ja energiasta.
- Aurinkopaneelien hankinta on fiksu teko ja järkevä investointi, josta kiittää luonto ja joka näkyy myös sähkölaskussa. Aurinkopaneelit lisäävät kiinnostusta kiinteistöä kohtaan ja nostavat sen asuntojen arvoa.
- Helen Sähköverkko tarjoaa hyvityslaskentapalvelua Helsingissä heti lakimuutoksen astuttua voimaan. Kysy hyvityslaskentapalvelun saatavuutta paikallliselta sähköverkkoyhtiöltäsi.