Helenin vetylaitos tuo markkinoille uudenlaista joustavuutta
Uusiutuvan sähkön avulla tuotettavalla vedyllä on kaikki mahdollisuudet nousta avainasemaan vihreässä siirtymässä. Uusiutuva vety voi korvata teollisuuden prosesseissa fossiilisesti tuotettua vetyä ja fossiilisia polttoaineita joko suoraan tai jatkojalostuksen kautta. Vedyn tuotantoprosessin yhdistäminen joustavaan energiajärjestelmään mahdollistaa tämän kaiken toteuttamisen energia- ja kustannustehokkaasti.
Helen teki tänä keväänä investointipäätöksen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamisesta Vuosaareen. 3H2-projekti on kunnianhimoinen hanke ja takaa Helenille mahdollisuuden olla ensimmäisten toimijoiden joukossa Suomen uusiutuvan vedyn markkinoilla. Projekti perustuu useiden eri alojen, kuten vety-, sähkö- ja kaukolämpömarkkinoiden sekä liikennesektorin yhdistämiseen ja hyödyntämiseen. Hanke pyrkii erityisesti joustavuuteen ja energiatehokkuuteen.
Uusiutuvan vedyn tuotanto tuo kiinnostavan lisän Helenin tuotantopalettiin, sillä vetylaitokset tarjoavat mahdollisuuksia muun muassa viime vuosina merkittävästi lisääntyneiden sähkön hinnanvaihteluiden hyödyntämiseen. Vety voi toimia akkujen ja lämpövarastojen tapaan keinona säilöä sähköä myöhempää käyttöä varten.
Vetyä rekoille, lämpöä helsinkiläisille
3H2 on vihreän vedyn tuotantolaitos, jossa Helsingin vesijohtovedestä tuotetaan PEM-elektrolyyserillä (Proton Exchange Membrane) uusiutuvan sähkön avulla vetyä, jota voidaan paineistettuna siirtää suoraan laitoksen yhteyteen rakennettavalle raskaan liikenteen tankkausasemalle. Vetykäyttöiset rekat voivat tankata vetyä asemalta polttoaineeksi. Tankkausasemakokonaisuuden rakentavaksi partneriksi on tässä hankkeessa valikoitunut Vireon. Vaihtoehtoisesti vetyä voidaan myydä kuljetuskonteissa muille uusiutuvaa vetyä käyttäville kuluttajille ja tankkausasemille.
Laitos rakennetaan keskeiselle paikalle Vuosaaren sataman läheisyyteen aivan Helenin nykyisen voimalaitosalueen viereen. Sijainti on optimaalinen raskaan liikenteen ja logistiikkayhtiöiden toiminnan mutta myös vetylaitokselle elintärkeän sähköverkon sekä kaukolämpöverkon saavutettavuuden kannalta. Uusiutuvan vedyn tuotannon sivutuotteena elektrolyyserissä syntyvän hukkalämmön hyödyntäminen Helsingin kaukolämpöverkossa on keskeinen osa projektia, sillä se parantaa merkittävästi laitoksen kokonaishyötysuhdetta. Helen hakee projektista arvokasta kokemusta ja käytännön oppeja hyödynnettäväksi tulevaisuuden vetylaitosten suunnittelussa, rakentamisessa, käytössä ja kunnossapidossa. Laitoksen suunnittelussa keskitytään erityisesti uusiutuvan vedyn tuotannon turvallisuusnäkökulmiin.
3H2 on uniikki monella tapaa
Vihreän sähkön hyödyntäminen tuotantoprosessissa vaikuttaa 3H2-laitoksen teknisen konseptin määrittelyyn sekä teknologiavalintoihin. Määrääviä tekijöitä ovat joustavuus sekä kyky riittävän nopeisiin kuormanmuutoksiin. Lisäksi tuotetun vedyn kysynnän vaihtelua varten laitokseen rakennetaan vedyn välivarasto, jolla mahdollistetaan kustannustehokkuus myös voimakkaasti vaihtelevilla sähkön hinnoilla.
Joustavuuden ja optimoinnin painotus 3H2-projektissa erottaa sen muiden toimijoiden aiemmin toteuttamista vetyprojekteista, joissa paino on ollut mahdollisimman suuren vetymäärän tuottamisessa mahdollisimman halvalla. Helenin tavoittelema tuotantotapa on tuonut esiin yllättäviä tarpeita muun muassa laitetoimittajien toimituslaajuuteen. Ratkaisuja työstetään projektin suunnitteluvaiheessa yhteistyössä kaikkien osapuolten kesken.
Projektin yhteydessä Helenin tavoitteena on kehittää ja testata uusituvan vedyn tuotantoon liittyviä ratkaisuja ja optimointimallia, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää vetylaitosten operoinnissa sekä itsenäisesti että osana koko Helenin järjestelmiä. 3H2 tulee olemaan pilottilaitos tältä osalta myös maailmanlaajuisesti.
Tekstin ovat kirjoittaneet Pirita Orkola ja Kati Keto.