Blogi / 12.7.2024

Ahdistaako asunnon viilentäminen kesällä ilmastonmuutoksen vuoksi – se ei välttämättä ole aiheellista

Kesän kuumimpina päivinä moni pohtii, miten viilentää tukalan kuumaksi käyvää kotia. Kuumuuden lisäksi voi ahdistaa myös viilennyksen aiheuttama kuormitus ilmastolle. Ilmastoystävällisiä viilennysratkaisuja on kuitenkin olemassa. 

Teksti: Jere Oksanen

Lämpöennätyksiä on rikottu toistuvasti 2000-luvulla niin meillä kuin maailmalla ja kansainvälisten tutkimusten mukaan vuosi 2023 oli mittaushistorian lämpimin. Ilmasto muuttuu ja todennäköisesti ennätykset rikkoontuvat jälleen uudestaan lähivuosina. Kehitys näkyy myös energiankulutuksen kasvuna.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan viilennykseen käytettävä energia nousee globaalisti merkittävimpien energiankäytön kohteiden joukkoon seuraavien vuosikymmenten aikana. Ennennäkemättömät lämpötilat ovat havahduttaneet myös meidät suomalaiset kartoittamaan koteihimme viilennysratkaisuja.

Pahimmillaan viilennyksen ahkera lisääminen voisi entisestään kasvattaa päästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta entisestään. Ilmastoystävällisiä viilennystapoja on kuitenkin olemassa ja mahdollisuudet ovat entistä useamman saatavilla tulevaisuudessa, jahka valmisteilla olevat lämpöpumppuhankkeemme tulevat käyttöön.

Meillä Suomessa on pitkä historia kaukolämmittämisessä, jolla olemme pitäneet kotimme mukavina talvipakkasilla jo vuosikymmenten ajan. Sen rinnalle on viimeisten vuosikymmenten saatossa rakennettu myös kaukojäähdytysverkostoa, jolle lämpöverkko tarjoaa jäähdytyssynergiaa. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että jäähdytysverkkoon siirretty ylimääräinen lämpö toimii lämmönlähteenä kaukolämmöntuotannossa, eikä lämpö mene harakoille. Vielä kun järjestelmän käyttämä sähkö tuotetaan hiilineutraalisti, tarjoaa kaukojäähdytys paitsi ilmastoystävällistä asumismukavuutta, myös energiatehokkuutta.

Kaukojäähdytys ei toki ole ainoa viilennysvaihtoehto, ja jäähdytysverkon ulkopuolella sijaitseviin kiinteistöihin on myös mahdollista saada viilennys kiinteistöjäähdytysratkaisulla, jossa jäähdytys tehdään rakenteisiin sijoitettavan lämpöpumpun ja kaukolämpöverkon avulla. Ilmaston kannalta on ratkaisevaa, että lämpöpumpun tarvitsema sähkö tuotetaan hiilineutraalisti.

Viilennys voidaan siis toteuttaa ilmastoystävällisesti käytännössä lähes jokaiseen helsinkiläiseen kiinteistöön. Se ei myöskään ole ilmastotaakka sen enempää kuin vain harvoille tarjolla olevaa luksusta.