Johtaminen muutoksessa
Tällä kertaa Uutta voimaa -sarjassa keskustellaan johtamisesta ja yrityskulttuurista. Vieraina ovat Helenin asiakas- ja työntekijäkokemuksesta vastaava johtaja Rauha Bato-Liukkonen sekä hallitusammattilaisena ja pääomasijoittajana toimiva kokenut yritysjohtaja Juho Lipsanen.
Energia-ala on murroksessa, jonka taustalla vaikuttavat ilmiöt ilmastonmuutoksesta ja hiilineutraaliuudesta digitalisaatioon. Murros ja muutokset tuovat johtamiseen sekä haasteita että mahdollisuuksia uudistua. Meillä Helenissä kunnianhimoisena tavoitteena on luoda yritykselle selvää kilpailuetua myös henkilöjohtamisella. Olen Rauha Bato-Liukkosen kanssa samaa mieltä, että muutosta pitää johtaa järjestelmällisesti. Kun hyvän johtamisen ja asiakkaiden kuuntelemisen lisäksi tarkkaillaan liiketoiminnan ja talouden kehitystä maailmanlaajuisesti ja uudistutaan vauhdikkaasti, löytyvät onnistumisen elementit.
Kuten Juho Lipsanen toteaa, visio tulevaisuudesta, näkemys muutosmatkasta ja sen tarpeellisuudesta ja tavoitteesta tulee viestiä organisaatiossa selkeästi. Näin ihmiset sitoutuvat muutokseen. Muutosprosessissa erityisen tärkeää on esimiesten sitoutuminen sekä henkilöstön osallistaminen.
Muutos kumpuaa eri alojen törmäytyksistä, nopeista kokeiluista ja parhaista oivalluksista. Muutosmatkaa edistävät selkeät tavoitteet, mittarit sekä palkitsemisprosessit. Lisäksi energia-alalla uudistumisen rinnalla on muistettava luotettavuus: pidämme yhteiskunnan rattaat pyörimässä myös poikkeustilanteissa.
Myös energia-ala on sopeutunut uuteen normaaliin, jossa johtaminen vaatii uutta näkökulmaa. Juho Lipsanen muistuttaa osuvasti, miten koronapandemia on pakottanut meidät kaikki digiloikkaan ja priorisoimaan oman työn tavoitteita.
Johtamisella on iso merkitys organisaatioiden ja yritysten menestyksessä. Johtamista voi jatkuvasti kehittää ja parantaa, oppia uutta. Erityisen hyvin uuden oppiminen onnistuu, kun hyppää itselle kokonaan uudelle toimialalle - itse olen oppinut valtavan paljon tässä vajaan vuoden matkalla Helenissä.
Tule mukaan keskusteluumme ja kerro oma näkemyksesi johtamisesta joko Twitterissä tai LinkedInissä.