Sähkölämmitys

Kodin energiankulutus on usean tekijän summa. Sähkölämmittäjän on mahdollista saada tuntuvaa säästöä aikaan käyttämällä lämmitystä fiksusti. Ota haltuun sähkölämmittäjälle suunnatut vinkkimme!

Sähkönkulutuksen jakautuminen sähkölämmitteisessä talossa

Sähkölämmitteisessä talossa energiaa kuluu huonetilojen ja käyttöveden lämmitykseen sekä kotitaloussähköön. Lämmitykseen kuluvaan energiaan vaikuttavat talon rakenteet, sijainti, talotekniikka ja käyttötottumukset. Vuositasolla kulutus jakautuu pääsääntöisesti seuraavasti: huonetilat 50 %, käyttövesi 20 % ja taloussähkö 30 %.

Jopa 40 % sähkölämmittäjän koko vuoden energiankulutuksesta muodostuu talvikuukausina. Lämmityskaudella kannattaa keskittyä lämmityksen ja ilmanvaihdon säätöihin.

  %
Lämmitys 50
Lämmin vesi 20
Sähkölaitteet 30

Sähkönkulutus vaihtelee talvi- ja kesäkuukausien välillä

Kuukausi % vuoden sähkönkulutuksesta
Tammikuu 14
Helmikuu 12
Maaliskuu 12
Huhtikuu 8
Toukokuu 6
Kesäkuu 4
Heinäkuu 4
Elokuu 4
Syyskuu 5
Lokakuu 8
Marraskuu 10
Joulukuu 13

Vinkit sähkölämmityksessä säästämiseen

  • Lämmityksen kesä- ja talvikäyttöön siirtymisessä kannattaa seurata säätietoja, eikä toimia pelkän kalenterin mukaan. 
  • Lämmityskauden alussa varmista, että lämmityksen termostaatit todella toimivat. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa tarpeettomasti. 
  • Mieti, onko tarpeen kytkeä kaikkia lämmittimiä heti päälle vai voiko osan lämmittimistä kytkeä päälle vasta myöhemmin. Toimi päinvastoin lämmityskauden lopussa. 
  • Keväällä ja syksyllä kytke suora lattialämmitys pois päältä huonetiloista, joissa sitä ei välttämättä tarvita, esim. tuulikaapista ja kodinhoitohuoneesta. 
  • Säädä pesutilojen lattialämmitys mahdollisimman pienelle. Pyykin kuivuminen pesutilassa keskikesällä on yksi mittari sille miten pienelle lattialämmityksen voi säätää. Muista tarkkailla, että lattia ja seinät kuivuvat. 
  • Pidä kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kiinni, koska niissä pidetään korkeampaa lämpötilaa. 
  • Pidä tuulikaapin molemmat ovet kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötila reilusti alle huonelämpötilan. 
  • Tarkista ulko-ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto säännöllisesti ja uusi ne tarvittaessa. 

Pudota lämpötiloja poissaolon ajaksi

  • Lämpötiloja kannattaa pudottaa, kun talo on tyhjillään, lomien aikana tai päivisin; koko talossa, huonetiloittain, lämmitysryhmittäin tai lämmönjakotavoittain.  
  • Käyttämättömien tilojen lämmitys kannattaa kytkeä pois päältä tai alentaa lämpötila pysyvästi. Lämmön voi tarvittaessa nostaa tilapäisesti takaisin normaaliksi. 

Lämmityksen säätö

Asteen pudotus huonelämpötilassa tarkoittaa 5 % säästöä lämmityskustannuksiin.  Lämmityslaitteiston hyvät säätöominaisuudet (elektroniset termostaatit) tehostavat sähkönkäyttöä ja lisäävät asuinmukavuutta. 

Lämmityksen säätö tapahtuu tila- tai lämmitinkohtaisesti termostaatista, joka sijaitsee joko lämmityslaitteessa tai kyseisen tilan seinällä. Tämä mahdollistaa erilaiset säädöt kuhunkin tilaan. Näistä kohteista löytyy monesti myös keskitetty lämpötilan pudotusmahdollisuus.

Taloautomaatiojärjestelmät ovat alkaneet yleistymään näissä kohteissa ja mahdollistavat parhaimmillaan ohjaustoimenpiteet puhelimella ja netin välityksellä. Elektroniset termostaatit ovat säätöominaisuuksiltaan aivan omaa luokkaansa.

Tehostamistoimista parhaimpina voidaan pitää termostaattien uusimista tarkasti toimiviin elektronisiin. Pattereiden kohdalla tämä tarkoittaa niiden uusimista.

Vesikiertoisen lämmityksen säätö tapahtuu keskitetysti lämmönjakohuoneessa sijaitsevalla säätölaitteella. Patteri- ja lattiatermostaateilla toki voidaan rajoittaa ylilämmitystä jollain tarkkuudella. Säätölaitteessa olevista nappuloista asetetaan lämmönjakoverkkoon lähtevälle vedelle oikea lämpötilataso kulloisellekin ulkolämpötilalle.

Ohjelämpötilat

  • Oleskelutiloissa 21-22 astetta ja makuuhuoneissa pari astetta viileämpää
  • Pesutiloissa 23-25 astetta
  • Varastotiloissa ja autotallissa 10-15 astetta

Kuivat ja vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät

Sähköiset lämmitysjärjestelmät voidaan jakaa kuiviin ja vesikiertoisiin järjestelmiin.

Kuivat järjestelmät pitää sisällään lähinnä katto- ja patterilämmitykset, sekä kaapeleilla toteutetut lattialämmitykset.

Vesikiertoisissa järjestelmissä lämpö jaetaan joko lattiaan sijoitetun putkiston tai seinäpatterien välityksellä. Vesikiertoinen lämmönjako mahdollistaa useamman eri lämmöntuottotavan. Sähkölämmityskohteissa yleisimpiä näistä ovat sähkövastuksilla lämpiävä vesivaraaja ja erilaiset lämpöpumppuratkaisut.

Vinkkejä varaavan ja osittain varaavan lattialämmityksen tehokkaaseen käyttöön 

  • Kun päivä- ja yösähkön hinnat ovat lähellä toisiaan, kannattaa osittain varaava lattialämmitys kytkeä jatkuvatoimiseksi. Vaihdon edellytyksenä on, että lämmitysryhmien ohjauksissa on termostaatti.  
  • Jo yksi huonetermostaatti keskeisellä paikalla estää ylilämmittämistä. Etutermostaattina huonetermostaatti kytketään sarjaan tavallisen lattiatermostaatin kanssa.   
  • Huonetilassa olevan lattiatermostaatin voi korvata myös uudella, hyvillä säätöominaisuuksilla varustetulla yhdistelmätermostaatilla.
  • Käytä keveitä, hyvin lämpöä läpäiseviä mattoja. 

Tulisija lämmityksen apuna 

Tulisijalla voi kattaa merkittävän osan kodin lämmitystarpeesta. Oleellista on polttaa puuta oikein ja sovittaa tulisijan käyttö muun lämmityksen kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi.  

Ennakoi tulisijan käyttöä laskemalla varsinaisen lämmityksen lämpötilaa hyvissä ajoin, etenkin varaavassa lämmityksessä. 

Keskitä puiden polttoa mahdollisimman paljon keskitalvelle pakkasten
aikaan, kun lämmitystarve ja saavutettava energiansäästö on suurin.

Polta puuta oikein – vinkit puilla lämmittämiseen

  • Käytä vain kuivaa puuta. Tuo puut lämpimään sisälle kuivumaan muutama päivä ennen käyttöä.
  • Lado puut pitkittäin päällekkäin. Ei kuitenkaan liian tiiviisti, halkojen väliin pitää jäädä ilmaa.
  • Sytytä puut päältä. Sytykkeinä voi käyttää tuohta, kuivia lastuja tai sanomalehtiä.
  • Avaa uunin luukut hyvissä ajoin ennen tulen tekemistä varaavan tulisijan päivittäisessä käytössä. Tulisijan lämmön siirtyminen huonetiloihin tehostuu.
  • Pidä huoneiden ovet auki tulisijan käytön jälkeen, että lämpö leviää mahdollisimman laajalle.
  • Tulisijan tuottamaa lämpöä ei kannata levittää koneellisen ilmanvaihdon avulla. Ilmalämpöpumpputai erillinen lämmönsiirtopuhallin sopivat tähän mainiosti.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdossa yleisimmät vaihtoehdot ovat painovoimainen, koneellinen poisto ja täysin koneellinen lämmön talteenotolla varustettu.

Painovoimainen järjestelmä on lähinnä vanhemmissa taloissa. Koneellinen poisto- ja täysin koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä yleistyivät 1980-luvulla. Uusimmissa kohteissa käytetään ainoastaan lämmön talteenotolla varustettua järjestelmää.

Vinkkejä ilmanvaihdon säätämiseen

  •  Ilmanvaihtolaitteiden käyttöön liittyvillä säädöillä on suuri merkitys energiankulutukseen, sillä ilmanvaihdon kautta helposti hukataan lämmitetty ilma ulos. 
  • Käytä ilmanvaihtoa aina tarpeenmukaisesti. Säädä ilmanvaihto miniminopeudelle, kun asunnossa ei oleskella. Säädöillä voi vaikuttaa noin 1 000 kWh:n verran vuosikulutukseen.  
  • Lämmitys kannattaa siirtää ilmanvaihtokoneelta mahdollisimman paljon huonetilojen lämmittimille.
  • Huonetilassa lämmitystä voidaan säätää paremmin sekä korvata tulisijoilla, ilmalämpöpumpuilla, auringon ja kotitalouskäytön ilmaislämmöillä.  
  • Säädä ilmanvaihdon jälkilämmityksen asetusarvo niin alhaiseksi kuin se on mahdollista vedon tunne ja viihtyvyystekijät huomioiden.  
  • Uudemmissa ilmanvaihtokoneissa on myös tuloilman esilämmitys. Varmista, että sen lämpötila-asetus on mahdollisimman alhainen.  
  • Varmista koneellisessa poistoilmanvaihdossa kulloinkin tarpeenmukainen käyntiasento ja puhallinnopeus.  
  • Huolehdi, että ilmanvaihtolaitteen lämmöntalteenottokenno puhdistetaan huolto-ohjeiden mukaan. Pelkkien suodattimien vaihto ei yleensä riitä.  
  • Painovoimaisessa ilmanvaihdossa säädä poistoilmaventtiilejä pienemmälle kovilla pakkasilla.
  • Painovoimainen ilmanvaihto toimii pakkasilla ”liian hyvin” ja kesähelteillä ei juuri ollenkaan. Sen vuoksi poistoilmaventtiilit ovat yleensä kesän jälkeen täysin auki. 

Käyttöveden lämmitys  

Säädä käyttövesivaraajan lämpötila 60—65 asteeseen, mikäli lämmin vesi riittää. Vältä maksimiasetusarvoa. Alenna veden lämpötilan asetusarvoa ainakin kesäajaksi.  

Jos käyttövesivaraaja on asuintiloissa, esim. kodinhoitohuoneessa, voit keskitalvella pitää varaajan maksimilämpötilassa. Käyttövesivaraajan lämpöhäviöt tulevat hyödyksi tilan lämmityksessä ja lisäävät myös edullisempaa yösähkön osuutta. 

Lämpimän veden suuren käytön aikana käytä varaajan päiväkäyttöä (jatkuva käyttö) mieluummin kuin että nostat varaajan veden lämpötilan asetusarvoa.

Lämmin vesi on kolme kertaa kylmää kalliimpaa – vinkkejä lämpimän veden säästöön

  • Lämpimän veden osuus on noin 1/5 kodin energiankäytöstä
  • Pientalossa vettä käytetään vuorokaudessa keskimäärin 110-120 litraa asukasta kohden.
  • Vaihda suihkun sekoittaja ja suihkusuutin energiapihiin malliin.
  • Säädä hanojen virtaamat oikeiksi: suihkuhana 12 l/min ja pesuallashana 6 l/min
  • Älä valuta lämmintä vettä turhaan. Sulje suihku hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi.

Eristys

Talon muodolla, seinillä, ikkunoilla, katon ja lattian eristeillä sekä jopa sijainnilla on merkitystä energiankulutukseen. 

Suurin osa energiasta menee lämmittämiseen. Ulkolämpötilojen muutokset vaikuttavat talon lämmitystarpeeseen 0,5 – 3vrk:n viiveellä. Massiivisissa kivitaloissa ja uusissa energiatehokkaammissa rakennuksissa viive on suurempi.

Mitä paremmin talo on eristetty, sitä vähemmän energiaa kuluu. Rakenteiden tiiveydellä on myöskin merkitystä. Monesti viileämmät kohdat rakenteissa johtuvat ilmavuodoista.

Mikä sähkösopimus sähkölämmittäjälle?

Sähkölämmittäjänä sähkösopimus kannattaa valita fiksusti, koska sähköä kuluu yleensä suhteellisen paljon. Sähkölämmittäjälle kilowattitunnin hinnalla on suuri painoarvo sähkölaskussa, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota sähkösopimusta valitessa. 

Kokeile helppokäyttöistä sähkösopimuksen valinta-apuria, joka ehdottaa sinulle juuri sinun tarpeisiisi sopivia sähkösopimusvaihtoehtoja vastaustesi perusteella.

Kokeile sähkösopimuksen valinta-apuria

Sähkönkulutuksen seuraaminen kannattaa  

Etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat sähkönkäytön seurannan tunnin tarkkuudella.  

Oma Helen -palvelussamme voit seurata sähkönkäyttöäsi tarkasti ja varmistaa tekemiesi säätöjen onnistumisen.  

Ota käyttöösi Oma Helen -sovellus 

Lataa käyttöösi Oma Helen -mobiilisovellus puhelimesi sovelluskaupasta. 

Oma Helenissä voit seurata omaa energiankulutustasi tuntitasosta vuositasoon. Kun tunnet energiankäyttöäsi paremmin, voit optimoida kulutustasi ja säästää rahaa.

Oma Helenin avulla saat kokonaiskuvan energiankulutuksestasi, pysyt ajan tasalla laskuistasi, sopimuksestasi ja muista energia-asioistasi sekä saat nopeasti apua pulmatilanteissa.

Tutustu Oma Heleniin