Artikkeli / 21.2.2025

Näin tekoäly uudistaa helsinkiläiskotien lämmityksen

Pian tekoäly voi optimoida asuntosi lämmön määrää esimerkiksi sääennusteen perusteella. Näin toimii järjestelmä, joka säästää rahoja ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Saattaa olla, että sinunkin taloyhtiösi on energiasyöppö. Ongelmana on usein ylilämmitys, eli asuntojen lämmittäminen turhaan. Ylilämmitys on yleistä erityisesti keväisin ja syksyisin, jolloin perinteinen rakennuksen lämmityksen säätö ei huomioi sään nopeiden muutosten, kuten auringonpaisteen vaikutusta lämmöntarpeeseen. Rakennuksia saatetaan lämmittää turhaan ja energiaa valuu hukkaan.

Nyt apuun on tulossa tekoäly. Se ohjaa taloyhtiön energiankäyttöä ajankohtiin, jolloin uusiutuvalla energialla tuotettua lämpöä on enemmän saatavilla. Tekoälyn hyödyntäminen mahdollistaa osaltaan kaukolämmöntuotannon puhdasta siirtymää.

Järjestelmä oppii tunnistamaan, miten esimerkiksi ulkoilman lämpötila ja auringon säteily vaikuttavat lämmityksen tarpeeseen.

Optimilämpö tuo säästöjä taloyhtiöille

Helenin uuden Optimilämpö-tuotteen avulla helsinkiläisten taloyhtiöiden kaukolämmitystä voidaan ohjata lämmöntuotannon edullisimmille hetkille. Kun taloyhtiö valitsee Optimilämpö-tuotteen, sen lämmitysjärjestelmän ohjaus perustuu perinteisen lämmityksen säätökäyrän sijaan Helenin käyttämään oppivaan algoritmiin. Algoritmi ohjaa kiinteistön lämmitystä automaattisesti sääennusteen ja taloyhtiön energiankulutuksen perusteella.

“Järjestelmä oppii tunnistamaan, miten esimerkiksi ulkoilman lämpötila ja auringon säteily vaikuttavat lämmityksen tarpeeseen”, sanoo Helenin lämpö- ja jäähdytysratkaisujen johtaja Timo Aaltonen.

Säästöjä syntyy paitsi ylilämmityksen välttämisestä myös siksi, että asiakkaiden lämmönkäyttöä voidaan ohjata lämmöntuotannon kannalta edullisimmille hetkille. Edullisempi tuotanto tarkoittaa myös asiakkaille edullisempaa hintaa, ja siksi Optimilämmön energianhinta taloyhtiöille onkin alhaisempi kuin muilla Helenin tarjoamilla kaukolämpötuotteilla.

Optimilämmön avulla on mahdollista saavuttaa noin 5 prosentin kustannussäästö lämmityskuluissa halvemman energiahinnan ja optimoinnista syntyvän energiasäästön kautta. Optimilämpöä on pilotoitu Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Hekan kiinteistöissä.

tekoäly info 2.jpg

Rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat lämmöntarpeeseen

Säätilan lisäksi huoneistojen lämmöntarpeeseen vaikuttavat rakennuksen kunto, materiaalit, vuorokaudenaika ja arkkitehtuuriset ratkaisut, kuten ikkunoiden koko ja suunta.

Uusilla laskentamenetelmillä voidaan energiajärjestelmiä kehittää joustaviksi ja tehokkaiksi, sanoo Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Heikki Mannila. Mannila työskentelee yliopiston House of AI -keskuksessa, jossa tutkitaan muun muassa sähköenergiajärjestelmän muutoksia ja jonka kanssa Helen tekee yhteistyötä.

“Tekoälytekniikoita voidaan hyödyntää energian kulutuksen ja tuotannon tarkempaan ennustamiseen, jolloin energiajärjestelmästä tulee ympäristöystävällisempi”, toteaa Mannila.

tekoäly info 1.jpg

Mitä useampi taloyhtiö saadaan mukaan, sitä tehokkaammin puhdas siirtymä Helsingissä etenee

Helenin energiantuotanto on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä. Hanasaaren hiilivoimala suljettiin vuonna 2023, ja Salmisaaren voimalaitoksessa hiilen käyttö loppuu tänä keväänä. Helen tuottaakin energiaa jatkossa yhä monipuolisemmilla tuotantoratkaisuilla, kuten tuuli- ja aurinkovoimalla sekä biomassalla, joiden lisäksi yhtiöllä on varavoimana fossiilisilla toimivia laitoksia toimitusvarmuuden takaamiseksi kaikissa tilanteissa.

Päästöjen ja hinnan minimoimiseksi kulutusta kannattaa tasata tekoälyn avulla. Ennakointi ja optimointi on sitä helpompaa, mitä suurempi määrä tietoa on tarjolla.

“Kun saamme taloyhtiöt mukaan joustoon, pääsemme ohjaamaan ja siirtämään niiden energiankulutusta lämmön kysyntähuipuilta edullisempiin ja puhtaampiin ajankohtiin”, sanoo Helenin lämpö- ja jäähdytysratkaisujen liiketoiminnasta vastaava Päivi Pääkkönen.

Helenin kaukolämpöä käyttää noin 15 000 asiakaskiinteistöä. Kun niitä lämmitetään juuri sen verran kuin tarvitsee, oikeaan aikaan ja edullisimmalla eli uusiutuvalla energialla, koko kaupungin päästöt vähenevät.

Optimilämpö-tuote on tarjolla ensin asuinkerrostalo- ja rivitalokiinteistöihin, ja seuraavassa vaiheessa tuote tulee myös liike- ja toimistokiinteistöjen saataville.

“Mitä useampi taloyhtiö saadaan mukaan, sitä nopeammin ja tehokkaammin puhdas siirtymä Helsingissä etenee”, Pääkkönen sanoo.

Helsinkiläiset taloyhtiöt tärkeässä asemassa jouston mahdollistajina

Ajat, jolloin muutama suuri voimala tuotti lämpöä koko Helsingille ovat jäämässä taakse. Hajautetussa lämmöntuotannossa lämpöä tuotetaan usealla eri tavalla ja lukuisissa paikoissa.

“On sähkökattiloita, lämpöpumppuja, kestävää bioenergiaa sekä konesalien ja yritysten tuotannon hukkalämpöä. Nämä kaikki tekevät lämmöntuotannosta ennennäkemättömän joustavaa ja monipuolista, ja jatkossa myös asiakkaillamme on uuden tuotteemme myötä merkittävä rooli tässä kokonaisuudessa”, sanoo Pääkkönen.

Timo Aaltonen taas korostaa, että tekoälyn avulla lämmön tarpeesta ja kulutuksesta tulee entistä ennakoitavampaa.

“Jotta lämmön kulutus, energian hinta, hiilidioksidipäästöt ja toimitusvarmuus pysyvät tasapainossa, energiajärjestelmään tarvitaan joustoa. Päärooli jouston tuotannossa on toki energiayhtiöillä, mutta tekoälyn ja muiden digitaalisten ratkaisujen avulla asiakkaan osa kasvaa tulevina vuosina”, Aaltonen kertoo.

Helsinkiläiset taloyhtiöt ovatkin jatkossa tärkeässä asemassa jouston mahdollistajina Optimilämmön kautta.

“Liittymällä Optimilämpöön taloyhtiö säästää rahaa, pienentää hiilijalanjälkeään ja välttää ylilämmittämisen”, Aaltonen päättää.

Artikkeli on julkaistu alun perin HS Visiossa.

Paras ja edullisin ratkaisumme taloyhtiön lämmitykseen

Tutustu Optimilämpöön