Artikkeli / 7.10.2024

Sähkösopimusten vertailu: ota huomioon nämä neljä asiaa

Sähkösopimusten vertailu voi tuntua monimutkaiselta tehtävältä. Itsellesi parhaiten sopivan sopimuksen löytääksesi sinun kannattaa miettiä talouteesi, riskinsietokykyysi ja elämäntyyliisi liittyviä kysymyksiä. Tässä artikkelissa esittelemme neljä näkökulmaa sähkösopimusten vertailuun ja kerromme, kuinka voit käyttää sähkösopimuksen valinta-apuria löytääksesi itsellesi sopivimman sähkösopimuksen.

Näin vertailet sähkösopimuksia:

  1. Tunne kotisi sähkönkulutus
  2. Valitse tarpeisiisi ja toiveisiisi sopiva sopimustyyppi
  3. Huomioi sekä perusmaksu että energiahinta
  4. Vertaile energiayhtiöiden palveluita

Jos haluat ohittaa tarkemman perehtyminen sähkösopimusten vertailuun, voit antaa sähkösopimuksen valinta-apurin auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan sähkösopimuksen.

Siirry sähkösopimuksen valinta-apuriin

Kotisi sähkönkulutus vaikuttaa sinulle sopivimman sähkösopimuksen valintaan

Sähkösopimusten vertailu kannattaa aloittaa tutustumalla kotisi sähkönkulutukseen. Merkittävin vaikutus kodin sähkönkulutukseen on lämmitysmuodolla: Sähkölämmitys nostaa sähkönkulutusta huomattavasti, kun taas kaukolämpö tai muu keskitetty lämmitysmuoto vähentää sähkön tarvetta. Myös lämpöpumput ja muut energiatehokkaat lämmitysratkaisut voivat vaikuttaa kotisi sähkönkulutukseen.

Jos sähkönkulutuksesi on suurta, on sähkösopimuksen valinnalla suurempi merkitys loppulaskuun kuin jos sähkönkulutuksesi on pientä.

  • Pieni sähkönkulutus: Jos sähkönkulutuksesi on pientä tai keskimääräistä, alle 5 000 kWh vuodessa, kannattaa kiinnittää huomiota perusmaksun suuruuteen. Pienellä kulutuksella perusmaksu voi muodostaa merkittävän osuuden kokonaiskustannuksista.
  • Suuri sähkönkulutus: Jos sähkönkulutus on suurta, yli 5 000 kWh vuodessa, sähkön yksikköhinta (snt/kWh) korostuu. Tällöin on tärkeää löytää sopimus, jossa sähkön hinta per kilowattitunti on mahdollisimman alhainen.

Etkö tiedä kotisi sähkönkulutusta? Helenin asiakkaana voit selvittää asian Oma Helen -palvelusta.

Sähkösopimustyyppi kannattaa valita omien mieltymysten mukaan

Vertaillessasi sähkösopimuksia löydät itsellesi sopivimman sopimustyypin puntaroimalla, millaiset asiat ovat sinulle tärkeimpiä: onko sähkösopimuksessa sinulle tärkeintä vakaus ja helppous vai haluatko esimerkiksi seurata aktiivisesti sähkön hintoja ja mukauttaa sähkönkulutustasi sen mukaisesti.

Sähkösopimustyypit voidaan jakaa kategorioihin hinnoittelun ja sopimuksen keston mukaan.

Sähkösopimusten vertailu hinnoittelun perusteella

  • Kiinteähintainen sähkösopimus: Sopimus tarjoaa vakaan hinnan koko sopimuskauden ajan. Sopii sinulle, jos haluat varmistaa, että kustannukset pysyvät ennakoitavina, eikä sinulla ole mahdollisuutta tai halua seurata sähkömarkkinoita aktiivisesti ja ajoittaa kulutustasi sen mukaan.
  • Pörssisähkösopimus: Sopimuksessa hinta seuraa Pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin Suomen markkinahintaa, joka vaihtelee tunneittain. Sopii sinulle, jos olet valmis kantamaan riskiä hintavaihteluista sekä olet valmis seuraamaan hintoja ja ajoittamaan kulutustasi edullisille tunneille.
  • Kulutusvaikutussopimus: Sopimuksessa yhdistyy kiinteähintaisen ja pörssisähkön hinnoittelu: sopimuksessa on kiinteä hinta, johon voit vaikuttaa pörssihintaan perustuvalla kulutusvaikutuksella ajoittamalla kulutustasi. Sopimus sopii sinulle, jos arvostat kiinteän hinnan vakautta sekä mahdollisuutta joustaa ja vaikuttaa itse lopulliseen hintaan.
  • Markkinahintasähkösopimus: Sähkösopimus, jonka energiahinta päivittyy kuukausittain Nasdaq OMX Commodities -sähköpörssin hinnan mukaisesti. Sopii sinulle, jos haluat hyödyntää sähkön hinnan vaihtelut, mutta et halua seurata hintaa tuntitasolla.

Sähkösopimusten vertailu sopimuksen keston perusteella

  • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus: Joustava ja helppo vaihtoehto, sillä sopimuksen voi irtisanoa lyhyellä varoitusajalla. Sopii sinulle, jos sähkönkulutuksesi vaihtelee tai jos haluat mahdollisuuden vaihtaa sopimusta nopeasti.
  • Määräaikainen sähkösopimus: Saat kiinteän hinnan sovituksi määräajaksi, yleensä 12 tai 24 kuukaudeksi. Sopii sinulle, jos haluat suojautua hinnanvaihteluilta.

Sopimuksen hinta muodostuu kahdesta osasta

Sähkösopimusten vertailussa on tärkeää tarkastella sekä perusmaksuja että energiahintoja, sillä molemmat vaikuttavat merkittävästi kokonaiskustannuksiin.

  • Perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu, joka veloitetaan riippumatta sähkönkulutuksen määrästä. Tämä maksu voi vaihdella eri sopimusten ja sähköyhtiöiden välillä, ja erityisesti pienellä sähkönkulutuksella perusmaksun osuus kokonaiskustannuksista korostuu.
  • Energiahinta puolestaan määrittää, kuinka paljon maksat kullakin kilowattitunnilla (kWh) kuluttamastasi sähköstä. Suurella sähkönkulutuksella energiahinnan merkitys korostuu, ja edullinen kilowattituntihinta voi tuoda merkittäviä säästöjä.

Vertaile myös energiayhtiöiden palveluja

Sähkösopimusten vertailun lisäksi energiayhtiön valinta voi vaikuttaa merkittävästi kokemukseesi sähkön käyttäjänä. Asiointiin liittyvät seikat, kuten asiakaspalvelun aukioloajat ja mahdollisuus asioida digitaalisissa kanavissa ovat tärkeitä silloin, kun haluat olla yhteydessä energiayhtiöösi.

Energiayhtiöiden tarjoamat digitaaliset palvelut, kuten Helenin Oma Helen -sovellus, auttavat sinua seuraamaan sähkön hintoja ja kulutusta, jonka avulla voit säästää rahaa ja pysyt ajan tasalla energia-asioistasi. Oma Helen palvelee sinua ympäri vuorokauden juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Jotkin energiayhtiöt tarjoavat rahanarvoisia asiakasetuja. Esimerkiksi Helen tarjoaa kaikille sähkösopimusasiakkailleen sähkötapaturmavakuutuksen ja 20 % alennusta Fennian kotivakuutusta.

Muita päätökseesi vaikuttavia tekijöitä voivat olla energiayhtiön kotimaisuus ja vastuullisuus.

Helen on täysin suomalainen, Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö, joka työllistää lähes 800 henkilöä. Kotimaisena yhtiönä Helen maksaa kaikki veronsa Suomeen.

Helen sitoutui ensimmäisenä suomalaisena energiayhtiönä rajoittamaan lämpötilan nousun Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteeseen, ja on saanut Science Based Targets -aloitteelta virallisen hyväksynnän päästövähennystavoitteilleen. Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Sähkösopimusten vertailussa on tärkeää ottaa huomioon kotisi sähkönkulutus, valita sopiva sopimustyyppi, tarkastella sekä perusmaksuja että energiahintoja, ja vertailla energiayhtiöiden tarjoamia palveluita. Näiden neljän näkökulman avulla voit tehdä viisaan päätöksen ja löytää itsellesi sopivimman sähkösopimuksen. Hyödynnä myös sähkösopimuksen valinta-apuria, jotta valinta olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

Löydä itsellesi parhaiten sopiva sähkösopimus


Kokeile sähkösopimuksen valinta-apuria

Vertaile sähkösopimuksia