Milloin on hyvä aika tehdä määräaikainen sähkösopimus?
Sähkön hinnan vaihtelu voi tehdä määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen solmimisen ajankohdan valinnasta haastavaa. Onko kiinteähintaisen sähkösopimuksen tilausajankohdalla merkitystä, ja kannattaako valita lyhyempi vai pidempi sopimus? Valinnan helpottamiseksi käymme tässä artikkelissa läpi viisi yleistä väittämää määräaikaisista ja kiinteähintaisista sähkösopimuksista.
Väittämä 1: Kesä on yleensä paras aika solmia kiinteähintainen sähkösopimus
Totta. Nykyään sähkön hintavaihtelut voivat olla merkittäviä vuodenajasta riippumatta. Perinteisesti kesää pidetään kuitenkin hyvänä aikana solmia kiinteähintainen sähkösopimus, sillä silloin sähkön hinta on yleensä matalampi.
– Kesän matalan hintatason hyödyntäminen onnistuu joustavasti, sillä määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen voi sopia astumaan voimaan seuraavasta päivästä aina kuuden kuukauden päähän tilauspäivästä, kertoo ryhmäpäällikkö Linda Pulkkinen Helenistä.
Voit siis tehdä määräaikaisen sähkösopimuksen kesän matalalla hinnalla ja määritellä sopimuksen alkamaan esimerkiksi loka- tai marraskuulta. Näin voit suojautua talvella yleisemmiltä pörssisähkön hintapiikeiltä.
Väittämä 2: Kiinteähintainen sähkösopimus kannattaa aina tehdä mahdollisimman lyhyeksi ajaksi
Tarua. Itsellesi sopivan määräaikaisuuden pituus riippuu siitä, kuinka usein haluat miettiä sähkösopimusasioita ja siitä, miten uskot sähkön hinnan kehittyvän tulevaisuudessa. Mitä pidempi määräaikainen sopimus on kyseessä, sitä edullisempi kilowattituntihinta yleensä on.
Kiinteähintaista sähköä voi ostaa yleensä 6, 12 ja 24 kuukauden määräaikaisilla sopimuksilla.
Jos et halua sitoutua määräajaksi ja arvostat vakaata hintaa, sinulle sopivin sopimus on kiinteähintainen toistaiseksi voimassa oleva Perussähkö.
Väittämä 3: Pörssisähkösopimus on edullisempi kuin kiinteähintainen sopimus
Totta ja tarua. Pörssisähkö voi olla edullisempi vaihtoehto, erityisesti silloin kun sähkön markkinahinta on matalalla. Pörssisähkön hinnanvaihtelut voivat kuitenkin olla suuria, minkä vuoksi edullisen hinnan varmistaminen vaatii aktiivista hinnan seuraamista sekä oman sähkönkulutuksen tuntemista ja ajoittamista edullisiin hetkiin.
– Pörssisähköä käyttävien sähkölämmitteisten kotien sähkölaskut voivat olla talvella jopa 5–10-kertaiset kesäaikaan verrattuna, kun sähköä kuluu enemmän ja samaan aikaan pörssisähkön hinta on korkealla. Pörssisähkön käyttö vaatii omalta taloudenpidolta enemmän joustoa, kun sähkölasku voi vuodenajan mukaan vaihdella esimerkiksi 80 ja 800 euron välillä, Pulkkinen huomauttaa.
Mikäli haluat huolettomuutta ja ennustettavuutta, etkä halua seurata sähkön hintaa ja omaa kulutusta tuntitasolla, kiinteähintainen sähkösopimus on hyvä valinta.
Suosittu vaihtoehto on myös Valttisähkö, jossa on mahdollisuus yhdistää kiinteähintaisen ja tuntihinnoitellun pörssisähkön hyötyjä. Hintojen seuranta on helppoa Oma Helen -palvelussa.
Väittämä 4: Määräaikaisella kiinteähintaisella sopimuksella saat mielenrauhaa
Totta. Määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus on helppo ja huoleton valinta. Sinun ei tarvitse seurata sähkön hintoja, vaan voit esimerkiksi pestä pyykit huoletta silloin kun se sinulle sopii. Myös oman talouden hallinta on helppoa, kun sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden.
– Jos sinulla on jonkin verran halua ja mahdollisuutta seurata sähkön hintoja ja ajoittaa sähkön käyttöä, hyvä vaihtoehto on kiinteähintaisen- ja pörssisähkön yhdistelmä Valttisähkö, Pulkkinen sanoo.
Väittämä 5: Juuri minulle sopivan sähkösopimuksen valinta on hankalaa ja aikaa vievää
Tarua. Voit löytää itsellesi sopivan sähkösopimuksen muutamissa sekunneissa. Syöttämällä sähkösopimuksen valinta-apuriin tiedot asumis- ja lämmitysmuodostasi sekä kiinnostuksestasi ympäristömyönteisiin tuotteisiin ja sähkön seurantaan saat suositukset sinulle sopivista sähkösopimuksista.
Vertaile sähkösopimuksia ja valitse omaan sähkönkulutukseesi sopivin vaihtoehto.
Etkö tiedä, mikä on juuri sinulle paras valinta? Sähkösopimuksen valinta-apurimme auttaa!