Artikkeli / 8.10.2024

Lähes 4 000 kalaa ohittanut Ahvenkosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatien kautta

Helenin tytäryhtiö Oy Mankala Ab:n hydraulinen Kalasydän-kalatie valmistui keskikesällä 2024 Kymijoen varrella sijaitsevaan Ahvenkosken vesivoimalaitokseen. Kalasydän-kalatie on heti osoittanut toimivuutensa - sen avulla lähes 4 000 kalaa on ohittanut Ahvenkosken voimalaitoksen matkalla ylävirtaan. Ahvenen ja kirjolohen lisäksi kalatien läpi on kulkenut muun muassa ankeriaita ja nahkiaisia.

Kalasydän-kalatie mahdollistaa kalojen turvallisen kulun voimalaitoksen ohi niiden luonnollisen vaellusvietin mukaisesti. Järjestelmä kerää tarkkaa tietoa siitä millaisia kaloja sen läpi kulkee. Järjestelmä ottaa kuvan jokaisesta Kalasydämeen uineesta kalasta, ja tekoäly mittaa ja luokittelee ne. Tämä mahdollistaa yksityiskohtaisen tilastoinnin Kalasydämen läpi kulkeneiden kalojen määristä, lajeista ja mitoista, tarjoten arvokasta tietoa reaaliajassa.

Ensimmäiset käyttökokemukset lupaavia

Heinä-syyskuun aikana lähes 4 000 kalaa on ohittanut Ahvenkosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatien avulla. Projektin johtajana toiminut Helenin Jari Kottonen on tyytyväinen Kalasydämen toimintaan.

– Ensimmäisten käyttökuukausien perusteella olemme tyytyväisiä Kalasydämen toimintaan ja se on ylittänyt odotuksemme. Jatkamme Kalasydämen toiminnan optimoimista yhteistyössä laitetoimittajan kanssa.

Kalasydämen toimintaa seurataan jatkuvalla valvonnalla. Siinä kulkevaa virtausta voidaan tarvittaessa säätää, jotta kaloilla olisi mahdollisimman sujuva reitti Kalasydämestä eteenpäin.

Kalasydämen käyttökausi jatkuu marraskuulle

Kalasydän on kelluva laite, joka asennetaan voimalaitoksen alajuoksuun kalan kulkureitin kannalta optimaalisesti. Laite houkuttelee kalat virtaavan veden avulla karsinaan, josta ne kuljetetaan hydraulisen järjestelmän avulla turvallisesti voimalaitoksen ohi jatkamaan matkaansa.

Ahvenkosken voimalaitoksen Kalasydän-kalatien käyttökausi alkoi heinäkuussa, ennen kuin kalojen nousuvaelluskausi alkoi. Ennen käyttöönottoa selvitettiin mahdollisimman optimaalinen sijoituspaikka kalatien suuaukolle. Kalasydämen käyttökausi jatkuu marraskuulle saakka, jolloin laite nostetaan pois vedestä. Talven aikana Kalasydän-kalatie huolletaan ja siistitään, ja se lasketaan veteen jälleen keväällä.

Kalasydän-projektin taustat ja toteutus

Kalasydän-projekti käynnistettiin helpottamaan kalojen kulkua vesivoimalaitoksen ohi.

– Kalasydämestä on hyviä kokemuksia muilla vesivoimalaitoksilla ja laitetta on kehitetty jatkuvasti. Projektin toteuttaminen Kalasydän Oy:n kanssa on sujunut mallikkaasti, Jari jatkaa.

Kottonen kertoo, että sähköllä toimivan Kalasydämen käyttöönotossa voitiin hyödyntää Hanasaaren voimalaitoksesta ylijäänyttä muuntajaa.

– Hanasaaren voimalaitos oli hiljattain suljettu, ja sieltä löytyi sopiva käytetty muuntaja Kalasydämeen. Saimme kierrätyksellä sopivan komponentin uudelleenkäyttöön, Kottonen lisää.

Vesivoimalla tärkeä rooli kestävässä energiajärjestelmässä

Ahvenkosken vesivoimalaitos tuottaa sähköä 130 gigawattituntia vuodessa uusiutuvasti ja päästöttömästi. Vesivoima toimii vakaana ja säädettävänä energianlähteenä, joka tasaa sääriippuvaisen sähköntuotannon aiheuttamaa vaihtelua ja sähkönhintoja, mikä tekee siitä tärkeän osan kestävää energiajärjestelmää.

Lue lisää aiheesta

Helen