Aurinkopaneelien hankinta omakotitaloon – näin saat laskettua hintaa oikeissa paikoissa
Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet merkittävästi viime vuosina teknologian kehityksen ja tuotannon skaalautumisen myötä. Aurinkopaneelit löytyvätkin yhä useamman omakotitalon katolta. Tässä artikkelissa asiantuntija kertoo, miten voit säästää aurinkovoimalan hankinnassa samalla varmistaen investoinnin kestävyyden.
Näin saat laskettua hintaa aurinkopaneelien hankinnassa
- Pyydä tarjoukset useammalta toimittajilta ja tee huolellinen vertailu ennen päätöstä
- Hyödynnä kotitalousvähennys
- Varmista korvaus aurinkosähkön ylituotannosta
- Optimoi kulutus tuotannolle
Tarjousten vertailu on avainasemassa
Yksi tapa saada laskettua hintaa aurinkopaneelien hankinnassa on vertailla eri toimittajien tarjouksia. Markkinoilla on useita aurinkopaneelien toimittajia ja tarjousten hintaskaala on laaja.
– Tarjouksia vertaillessa on tärkeää kiinnittää huomiota muuhunkin kuin kokonaishintaan. Paneelien ja invertterin laadukkuus, paneelien määrä ja hinta €/Wp sekä tuote- ja suorituskykytakuut ovat oleellisimmat asiat vertailussa, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Linda Kangasmaa Helenistä.
Aurinkosähköjärjestelmän hinta muodostuu näistä osista:
- Aurinkopaneelit
- Invertteri
- Kiinnitysjärjestelmä ja asennustarvikkeet
- Sähkötarvikkeet: kaapelit ja kytkimet
- Asennustyö
- Arvonlisävero
Aurinkosähköjärjestelmän koko, eli paneelien määrä ja teho, on mitoitettava sopivaksi suhteessa kodin sähkönkulutukseen. Sopivaa kokoa mietittäessä kannattaa ottaa huomioon myös lähivuosien muutokset sähkönkulutuksessa.
– Jos esimerkiksi sähköauton hankinta on edessä lähivuosina, kannattaa aurinkovoimala mitoittaa valmiiksi niin, että se tuottaa sähköä myös sähköauton tarpeisiin, Kangasmaa neuvoo.
Vaikka edullinen hintalappu saattaa houkutella, aurinkosähköjärjestelmän ja asennuksen laadukkuuteen kannattaa panostaa. Ostohetkellä edullisin järjestelmä ei välttämättä ole sitä pitkällä aikavälillä.
– Toimittajan valinnassa kannattaa huomioida aurinkosähköjärjestelmän pitkäikäisyys – tehontuottotakuu on useimmissa paneeleissa 25 vuotta. Kannattaa valita toimittaja, jonka uskoo olevan apuna 10 tai 20 vuoden päästä, jos aurinkosähköjärjestelmä toimintaan liittyy kysyttävää, sanoo Kangasmaa.
Tutkimalla eri vaihtoehtoja löydät parhaan mahdollisen tarjouksen itsellesi.
Aurinkopaneelien asennuksesta saa kotitalousvähennystä
Kotitalousvähennys on verovähennys, joka koskee kotona tehtyjä remontti- ja huoltotöitä. Aurinkopaneelien asentaminen omakotitalon katolle luokitellaan näiden töiden joukkoon, minkä vuoksi voit vähentää aurinkosähköjärjestelmän asennustyön osuuden verotuksessa.
– Aurinkosähköjärjestelmän asennus on ammattilaisten hommaa. Järjestelmän turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta on tärkeää, että asennus tehdään asianmukaisesti. Asennustyön osuus aurinkosähköjärjestelmän kokonaishinnasta onkin merkittävä, Kangasmaa kertoo.
Kotitalousvähennystä voi hakea 40 % asennustyön kustannuksista. Kotitalousvähennystä voi saada 2250 euroon saakka vuonna 2024. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, ja puolisot voivat saada aurinkosähköjärjestelmän hankinnan yhteydessä kotitalousvähennystä yhteensä jopa 4 500 euroa. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.
Tee oman tuotannon myyntisopimus
Vaikka aurinkovoimalasi on mitoitettu huolellisesti kotisi kulutusta vastaavaksi, tulee hetkiä, jolloin paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin kotonasi kuluu. Näissä tilanteissa myyt ylituotantoasi sähköyhtiölle.
– Aurinkosähköjärjestelmän verkkoon kytkentä edellyttää oman tuotannon myyntisopimuksen, joten se kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti. Näin saat korvauksen ylituotannosta alusta alkaen, Kangasmaa kertoo.
Oman tuotannon myyntihinta perustuu yleensä verottomaan sähkön pörssihintaan (spot-hinta), josta on vähennetty sähköyhtiön määrittämä marginaali. Ylituotannosta maksettava korvaus vähennetään sähkölaskusta. Sähkön pienmyynti on verovapaata.
Tekemällä itsellesi edullisen ylituotannon myyntisopimuksen voit vaikuttaa siihen, miten paljon saat hyötyä ylituotannosta.
Seuraa aurinkosähkön tuotantoa ja optimoi kulutusta
Seuraamalla aurinkopaneelien tuotantoa ja oman kotisi sähkönkulutusta esimerkiksi energiayhtiön sovelluksen, kuten Oma Helenin, kautta, voit ajoittaa sähkönkulutustasi samoille hetkille tuotannon kanssa. Näin saat tuottamastasi sähköstä eniten hyötyä ja vähennät tarvetta ostaa sähköä verkosta.
– Seuraamalla aurinkosähkön tuotantoa ja optimoimalla kulutustasi vastaamaan sitä säästät rahaa aurinkosähköjärjestelmän koko elinkaaren ajan, Kangasmaa sanoo.
Kokonaisuudessaan aurinkopaneelien hankinta omakotitaloon on erinomainen investointi, joka säästää rahaa pitkällä tähtäimellä sekä nostaa asuntosi arvoa. Tarjousten vertailu, kotitalousvähennyksen hakeminen, laatuun panostaminen sekä tuotanto- ja kulutusdatan hyödyntäminen auttavat saamaan rahalle eniten vastinetta.