Artikkeli / 24.11.2022

Näin sähkökatko vaikuttaa kodin lämmitykseen ja veden käyttöön – Huomioi nämä neljä asiaa

Sähkökatkon aikana kodin lämmitys keskeytyy, sillä kiinteistön sisäinen lämminvesikierto vaatii toimiakseen sähköä. Muutaman tunnin sähkökatko ei ehdi viilentää kiinteistöä merkittävästi, mutta katkon aikana ja sen jälkeen on hyvä huomioida muutama seikka.

1. Varo kuumaa vettä

Lämpimän käyttöveden valmistus loppuu sähkökatkon aikana, sillä kiinteistön kiertovesipumput pysähtyvät, ja venttiilit jäävät siihen asentoon, jossa ne olivat katkon alkaessa. Katkon aikana vesihanasta voi edelleen tulla lämmintä vettä, mutta sen käyttöä ei suositella, sillä veden lämpötila saattaa nousta.

2. Anna lämpötilan tasaantua

Sähkökatkon jälkeen kodin lämmitys ja käyttöveden valmistus käynnistyvät normaalisti, mutta lämpötilojen tasaantumiseen menee hetki. Katkon päätyttyä kannattaa olla varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole liian kuumaa. Poikkeuksellisen kuuma vesi saattaa vaurioittaa kiinteistössä olevia muovi- ja komposiittiputkia.

Mikäli lämmitys tai käyttövesi ei lähde toimimaan normaalisti, ole yhteydessä isännöitsijään, huoltoyhtiöön tai huoltourakoitsijaan.

3. Varmista laitteiden toimivuus

Kaukolämpölaitteiston normaali toiminta kannattaa tarkistaa katkon jälkeen. Laitteiston varoventtiilit saattavat vuotaa pieniä määriä vettä lämmönjakohuoneen lattialle.

Jos kiinteistössä on huoneistokohtaiset lämminvesimittarit, niiden liitokset kannattaa tarkistaa, sillä tiiviste on herkkä suurille lämpötilan muutoksille.

4. Pysäytä ilmanvaihtokone ennakkoon

Jos kiinteistön ilmanvaihtokoneessa on vesikiertoinen lämmityspatteri, sen sulana pysyminen on hyvä varmistaa pysäyttämällä ilmanvaihtokone ennakkoon, mikäli sähkökatkon ajankohta on ennalta tiedossa.

Mikä on sähköpula?

Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti ulkomailta eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkäyttöä joudutaan hetkellisesti rajoittamaan huolellisesti suunnitelluin kiertävin sähkökatkoin.

Lue lisää sähköpulasta

Lue lisää aiheesta

Sähkö