Artikkeli / 19.12.2016

Kodin ilmanvaihto kuntoon

Energiatehokas ilmanvaihto pitää sisäilman raikkaana ja sähkölaskun kurissa.
Teksti: Jenni Uusilehto Kuvat: Minna Kurjenluoma

Ilmanvaihto oli puheenaiheena Helenin järjestämässä asiakasillassa. Sen lisäksi, että ilmanvaihdolla on suuri merkitys talon kunnon ja asukkaiden terveyden kannalta, se on myös yksi suurimmista kodin energiankuluttajista.
Ilmanvaihto vie jopa 20–38 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta riippuen siitä, minkälainen ilmanvaihtojärjestelmä kodissa on.

Vanhoissa taloissa painovoimainen ilmanvaihto vie poistoilman mukana myös lämpöä. Uusissa taloissa koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä on varustettu lämmöntalteenottolaitteella.

– Laite ottaa lämmön talteen ulos menevästä ilmavirrasta ja lämmittää sisään tulevan ilman, jolloin lämpö ei karkaa poistettavan ilman mukana ulos, sanoo Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila.

On tärkeää, että kodin ilmanvaihto on säädetty tarpeenmukaiseksi. Liian pieni ilmanvaihto altistaa talon kosteudelle, homeelle ja vaikuttaa viihtyvyyteen. Liian suuri ilmanvaihto tuntuu vetona ja syö turhaan energiaa.

– Ilmanvaihto on hyvällä mallilla silloin, kun kodin sisäilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, sanoo sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta.

Vinkit energiatehokkaampaan ilmanvaihtoon

• Tarkista, että koneellisen ilmanvaihdon säädöt ovat kunnossa. Liian voimakkaalle säädetty ilmanvaihto vie turhaan energiaa.

• Säädä koneellinen ilmanvaihto pienemmälle, kun koti on pidemmän aikaa tyhjillään tai siellä oleskelee tavallista vähemmän ihmisiä.

• Käytä tehostettua ilmanvaihtoa vain erikoistilanteissa – saunailtana tai kun kotona oleskelee enemmän ihmisiä kuin yleensä.

• Kuivalla pakkasilmalla ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle. Myös painovoimaisessa ilmanvaihdossa lautasventtiiliä kannattaa säätää pienemmälle lämmitysenergian säästämiseksi.

 

Mikä asiakasillassa oli kiinnostavinta?

”Ilmanvaihtoasiat kiinnostavat minua yleisesti ja ovat nyt erityisen ajankohtaisia, koska meillä on vaimon kanssa perintökesämökin remontointiprojekti käynnissä ja etenkin keväällä mökkiin kertyy kosteutta. Kotiin asensimme vuosi sitten automaattisesti säätyvät tuloilmaventtiilit. Seuraavaksi aion käydä poistoilman kimppuun.” Kai Jakobsson, Espoo.

”Sisäilman puhtaus on aina kiinnostanut minua ja asun itse talossa, missä on sisäilmaongelmia. Tilaisuudessa tuli paljon kiinnostavaa asiaa ymmärrettävässä muodossa kerrottuna. Etenkin se oli opettavaista, kun asiantuntijat selittivät kuvien avulla, miten ilmanvaihto käytännössä toimii.” Anja Piirainen, Helsinki.

”Asun itse vanhassa kerrostalossa ja ilmanvaihtoasiat puhuttavat usein yhtiökokouksessa. Minusta kiinnostavinta oli kuulla, miten ilmanvaihdon konsultointia on tarjolla monenlaista ja miten voi erottaa ammattitaitoisen kuntotarkastajan huuhaasta. Oli myös hyödyllistä kuulla, miksi kannattaa miettiä tarkkaan ennen kuin ryhtyy asentamaan koneellista ilmanvaihtoa vanhaan kerrostaloon.” Matti Pentikäinen, Helsinki.

Lue aiheesta lisää Raikas sisäilma ja ilmanvaihdon tehokkuus

Lue lisää aiheesta

Sähkö