Artikkeli / 19.12.2016

Anna Puu – hitit positiivisella energialla

Muusikko Anna Puu elää musiikista ja tekee elämänvalintoja intuition pohjalta. Pyrkimys vähäiseen energiankäyttöön on osa Annan perheen arkea.
Teksti: Kati Jalagin Kuvat: Minna Kurjenluoma

Anna Puu ei olisi nuoruudessaan ikinä voinut kuvitella, että musiikista tulisi hänelle ammatti. Musiikki on ollut Annalle tärkeää pienestä asti ja vienyt suurimman osan vapaa-ajan vietosta lapsuus- ja nuoruusiässä. Teini-ikäisenä Anna oli emotionaalinen runotyttö, joka maalasi paljon ja kirjoitti laulujen sanoja vesivärjätyille papereille.

”Olen kärsinyt perisuomalaisesta itsen vähättelytaudista ja ajatellut aina, että en ole tarpeeksi hyvä. Sisäinen ääni kuitenkin sanoi, että yritä nyt sittenkin”, Anna kertoo.

Yritys kannatti. Annan musiikilliset taidot tulivat koko kansan tietouteen Idols-kilpailun myötä vuonna 2008, minkä jälkeen menestys on vienyt artistia kovaa vauhtia eteenpäin. Plakkarissa on neljä albumia, joista viimeisin Rakkaudella, Anna Puu ilmestyi vuoden 2015 lopulla. Suosion ja menestyksen myötä Anna on muun muassa palkittu sekä vuoden 2010 että 2013 Emma-gaalassa yhteensä viidellä Emma-pystillä.

”Rakkaudella-albumi oli minulle kaikista henkilökohtaisin. Se oli ensimmäinen levy, johon kirjoitin kaikki tekstit itse. Harjoittelen vasta laulun sanojen kirjoittamista, opin löytämään omaa tyyliäni koko ajan enemmän”, Anna sanoo.

Positiivinen poppari

Musiikintekijänä Anna ei inspiroidu ääripään musiikista, kuten hardcore punkista, death metallista tai trancesta. Pop-musiikki on selkeästi se, joka dominoi hänen musiikkituotantoaan.

”Kyllä mä olen poppari, mutta tykkään monenlaisen musan diggarina miksata vähän kaikkea. Pop on populaarimusiikkia, ja populaarikulttuuri muuttuu koko ajan, joten halutessaan voi aina uudistua”, Anna toteaa.

Perusluonteeltaan Anna kokee olevansa sellainen, joka ottaa elämän rennosti positiivisella asenteella.

”Minusta löytyy kuitenkin myös äärimmäisen melankolinen ja siinä rypevä puoli, jonkinlainen tarve simuloida kärsimystä, joka näkyy laulun kirjoittamisessa. Tämä on ollut aina luontainen osa minua”, Anna pohtii.

Musiikki ja intuitio näyttävät suunnan

Aamulla herättyään Anna pistää aina ensimmäiseksi musiikin soimaan. Tämän jälkeen on teenkeiton ja aamiaisen vuoro.

”Ennen biisien kirjoitusta virityn musiikin kuuntelulla kunkin päivän tunnelmaan. Musiikki on minulle kaikki, hengitän ja elän sitä”, Anna sanoo.
Erityisesti musiikkia kuunnellessa hän pääsee mielentilaan, josta nousee ideoita oman musiikin tekoon.

”Ideoita tulee tosin mistä vain, esimerkiksi kun katsoo leffaa, lukee kirjaa, kun ajaa autoa, tai vaikkapa keskellä yötä”, Anna kertoo.

Monet Annan päätöksistä perustuvat intuitioon. Toiminnan takana on usein ajatus siitä, että kerran sitä täällä eletään.

”Tykkään tehdä äkkivääriäkin päätöksiä. Tiedän, että elämä kyllä kantaa. Olen tosi intuitiivinen ja kuuluun siihen ”you only live once” -sukupolveen, joka ei halua miettiä myöhemmässä iässä, mitä olisi pitänyt silloin nuorempana uskaltaa tehdä ja kokea”, Anna sanoo, ja jatkaa samaan hengen vetoon:
”Kaikkeen pätee se, että on kiva ihmisille. Tämä on ainut asia, jolla elämässä mun mielestä voi pidemmän päälle saavuttaa isoja asioita kadottamatta kunnioitusta itseä kohtaan.”

Vain Elämää oli unelmapesti

Kuluneen syksyn perjantai-iltoja viihdyttäneet Vain Elämää -televisiosarjan jaksot, joita Anna tähditti muiden huippuartistien lomassa, ovat nyt takanapäin. Ohjelmaa tehdessä artistit pääsivät yhdeksänpäiväisellä leirillä tutustumaan aidosti toisiinsa ja rikkomaan omia rajojaan musiikin tekijöinä.

”Oli hienoa tehdä biisiversioita ennen leirille menoa, kun biisejä ei tarvinnut raamittaa, sai tehdä ihan mitä huvitti. Ohjelmassa mukana olo on artistille tietyllä tapaa unelmapesti”, Anna toteaa.

Annan kalenteri on buukattu täyteen loppuvuodeksi ja talveksi. Luvassa on useita keikkoja ympäri Suomen, hommia Voice of Finland -ohjelman parissa sekä uuden musiikin tekemistä.

Kodin laitteet toimivat Helenin tuulisähköllä.

”Vapaa-aikaa ei hirveästi ole, yksittäisiä vapaapäivä on siellä täällä. Nekin täyttyvät uuden materiaalin tekemisellä. Kun inspiraatio iskee, siitä pitää vaan ottaa kiinni”, Anna naurahtaa.

Kesällä 2017 on luvassa ainakin festareita. Jossain vaiheessa tarkoituksena on myös pitää taukoa keikoista. Annan viides albumi on jo ajatuksissa, mutta sen ilmestymisestä ei ole vielä tietoa.

”Tekstimateriaalia kertyy koko ajan, ja teksteihin on jo ehkä muodostumassa tietynlainen teema”, Anna paljastaa.

Tuulisähköä ja hämyistä tunnelmaa

Pimeinä syys- ja talvi-iltoina, silloin kun keikat eivät pidä Annaa liikkeessä, hänen kotonaan palavat usein kynttilät. Valaisimia on vähän, ja niissä on käytössä energiansäästölamput. Kattolamput eivät ole juuri koskaan päällä, korkeintaan eteisessä ja keittiössä.

”Tykkään hämyisestä tunnelmasta. Valon pitää olla kaunis ja miellyttää silmää.”

Mikroa ja saunaa Annan ja hänen 6-vuotiaan tyttärensä asuttamasta kodista ei löydy laisinkaan. Perheen sähkönkäyttö onkin keskivertoa pienempää, mikä näkyy pieninä sähkölaskuina. Kodin vempaimet toimivat Helenin tuulisähkön voimin.

”Kannatan uusiutuvia luonnonvaroja. Helsinki on sitoutunut olemaan hiilineutraali kaupunki, ja saa minulta ison peukun siitä hyvästä”, Anna kehuu.

Kuka?

Anna Puu, 34
Ammatti: laulaja ja lauluntekijä
Albumit: Anna Puu (2009), Sahara (2010), Antaudun (2012), Rakkaudella, Anna Puu (2015)
Palkinnot: Sijoittui Idols-kilpailussa toiseksi vuonna 2008. Iskelmä-gaalan vuoden tulokas -palkinto (2009). Neljä Emma-palkintoa vuoden 2010 Emma-gaalassa. Emma-gaalan vuoden naissolisti vuosina 2009 ja 2012.
Koulutus: kauppatieteiden maisteri, valmistui Turun kauppakorkeakoulusta vuonna 2008
Harrastukset: bikram-jooga ja vesijuoksu
Perhe: 6-vuotias tytär
Asuu: kerrostalossa Helsingissä

Anna Puun energiansäästövinkit:

• Kasvissyönnillä säästät luonnonvarjoja ja energiaa.
• Käytä paljon julkista liikennettä ja pyöräile. Tällä hetkellä käytössäni on hybridiauto, mutta haaveilen sähköautosta. Sähköautolla ajaminen edistää hiilineutraalia elämää.
• Älä lämmitä saunaa joka päivä, se kuluttaa paljon energiaa. Käy esimerkiksi salilla saunassa.

Lue lisää aiheesta

Sähkö