Tulevaisuuden lämmitys voi olla hybridi
Yksi hiilineutraalin tulevaisuuden merkittävimpiä rakennuspalikoita on asumiseen liittyvät energiaratkaisut. Kaukolämmön rinnalle varteenotettavaksi vaihtoehdoksi on nousemassa kustannustehokas ja ilmastoystävällinen maalämpö, mutta kehitys ei pysähdy tähän.
Lähes kolmasosa suomalaisten päästöistä muodostuu asumisesta. Ei siis ihme, että ilmasto- ja kukkaroystävälliset energiaratkaisut kiinnostavat niin taloyhtiöitä kuin omakotitaloasujia.
Myös Helsinki on kantanut oman kortensa kekoon aloittamalla yhdessä Espoon ja Vantaan kanssa taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävän Taloyhtiöklubi-hankkeen. Helsingin omana energiayhtiönä Helenin rooli erilaisten ratkaisujen tarjoajana on merkittävä.
”Helenin tavoitteena on tarjota energiaratkaisut kokonaispalveluna koko kiinteistön elinkaarelle sekä kehittää erilaisia asiakaslähtöisiä lämmöntuotannon ja energiatehokkuuden kokonaisuuksia, joilla asiakkaat voivat pienentää huomattavasti hiilijalanjälkeään”, Helenin ratkaisutoiminnan johtaja Sari Mannonen kertoo.
Maalämpö täydentää päästöttömiä lämmönlähteitä
”Maalämmön pitkä elinkaari sekä omavarainen ja päästötön lämmöntuotanto on houkutteleva vaihtoehto erilaisia lämmitystaparatkaisuja pohtivalle”, Mannonen toteaa. Investointi maalämpöön maksaa itsensä takaisin pienentyneillä lämmitys- ja jäähdytyskuluilla noin kymmenessä vuodessa laitteiston käyttöiän ollessa noin 30 vuotta. Lisäksi maalämpö voidaan yhdistää myös muihin lämmönlähteisiin, kuten aurinkoenergiaan. Kokonaan maalämmöllä toteutettava ratkaisu vaatii kuitenkin runsaasti tonttipinta-alaa ja soveltuvan kallioperän.
Helen tarjoaa maalämpöä asiakkaille, jotka haluavat lisätä omaa uusiutuvaa energiantuotantoa sekä asiakkaan omana investointina, mutta myös palvelumallilla, jossa Helen investoi kokonaisuuteen ja ylläpitää järjestelmää kiinteää kuukausimaksua vastaan.
Mainettaan parempi kaukolämpö
Monissa tapauksissa kiinteistön on järkevää hyödyntää ainakin osaksi jo olemassa olevaa kaukolämpöverkkoa, joka takaa toimitusvarman kokonaisuuden ilman suuria investointeja.
”Kaukolämpöön tekemiemme hiilineutraaliusinvestointien myötä kaukolämmön päästöt laskevat vauhdilla ja jo nyt on saatavilla täysin uusiutuvaa kaukolämpöä. Kaukolämpöverkot toimivat myös hyvänä alustana kaikilla energiantuotantotavoille, ja eri lämmönlähteet täydentävät kaupungin energiajärjestelmää”, Mannonen kertoo.
Kohti yhdistelmäratkaisuja ja omavaraisuutta
Tulevaisuuden lämmitysjärjestelmät vaativat sekä kaukolämpöä että maalämpöä ja perustuvat useisiin eri lämmönlähteisiin. Esimerkiksi Pasilan maaliikennekeskuksen paikalle rakennettava asuintalo lämpenee ja viilenee hiilineutraalisti maalämmön, jäteveden hukkalämmön ja päivittäistavarakaupan lauhteiden avulla. Lisäksi Helenin toimittamat aurinkopaneelit vähentävät kiinteistön ostosähkön määrää. Eri lämmönlähteet täydentävät monipuolisesti uusiutuvaa kaukolämmitystä.
Helen on rakentamassa Ruskeasuolle uusinta teknologiaa hyödyntävää geolämpölaitosta, ja tutkii jatkuvasti laajalla skaalalla muita ratkaisuja, kuten lämpökaivoja, merivesilämpöpumppuja ja Kilpilahden tehdasalueen hukkalämmön hyödyntämistä.
”Oman mausteensa kehitykseen tuovat myös digitaaliset palvelut, joiden avulla asiakas voi seurata ja optimoida itse omaa energiankäyttöään. Satsaamme Helenin strategiassa vahvasti ratkaisuliiketoimintaan, mikä tarkoittaa muun muassa teknologiariippumatonta lämmitysratkaisujen kokonaispalvelua”, Mannonen päättää.
Tietoa maalämmöstä
- Maalämpöjärjestelmä perustuu lämpötilaerojen hyödyntämiseen. Se mahdollistaa myös kiinteistöjen jäähdyttämisen lataamalla kesäajan ylimääräistä lämpöenergiaa kiinteistöistä maalämpökaivoihin.
- Kun maalämpöjärjestelmän lämpöpumpun energiana käytetään uusiutuvaa sähköä, on lämmitysmuoto päästötön.
- Myös kaukolämpöä saa jatkuvasti yhä puhtaampana ja jopa täysin päästöttömänä esimerkiksi hukkalämpöä ja uusiutuvia energianlähteitä hyödyntämällä.
- Maalämmön ja kaukolämmön voi myös yhdistää energia- ja kustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi.