Helen vahvistaa asemiaan tuulivoimamarkkinoilla: katse kotimaisten tuulipuistoinvestointien lisäksi eurooppalaisiin alan kasvuyrityksiin
Helenin tuulivoimatuotanto viisinkertaistuu viime vuonna tehtyjen tuulipuistoinvestointien myötä. Yhtiö etsii edelleen uusia, kiinnostavia tuulipuistohankkeita Suomesta. Lisäksi selvityksen alla on useita potentiaalisia sijoituskohteita eurooppalaisiin tuulivoima-alan kasvuyrityksiin.
Helen on jo pitkään tuottanut tuulivoimaa osakkuusyhtiö Suomen Hyötytuuli Oy:n kautta. Vuonna 2020 tuulivoimatuotannosta tehtiin investointipäätökset, joiden myötä Helenin tuulivoimakapasiteetti viisinkertaistuu vuonna 2022. Suomen Hyötytuuli rakentaa kaksi uutta tuulipuistoa, lisäksi Helen rakentaa oman, uuden tuulipuiston CPC Finlandin kanssa. Suomessa on parhaillaan käynnissä useita tuulivoimahankkeita, ja Helen haluaa olla näissä mukana. Tavoitteena on kasvattaa tuulivoimaosuuksia sekä osakkuusyhtiöiden kautta että suorilla omistuksilla. Molemmat, maa- ja merituuli, kiinnostavat yhtiötä.
- Energiamarkkinat ovat murroksessa ja tuotanto uudistuu voimakkaasti hiilineutraalitavoitteiden myötä. Helen etsii fossiilisten korvaamiseen ratkaisuja, jotka eivät perustu polttamiseen. Selvitämme esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöjä ja meriveden hyödyntämistä kaukolämmön tuotannossa. Tuulivoimaa tarvitaan lisää lämmityksen sähköistyessä ja haluamme olla sitä itse rakentamassa. Haluamme myös kehittää energiamarkkinaa uusien innovaatioiden kautta, joita erityisesti kasvuyritykset tarjoavat, linjaa Helenin energian hankinnasta ja tukkukaupasta vastaava johtaja Harri Mattila.
Tavoitteena sijoittaminen eurooppalaisiin tuulivoiman kasvuyrityksiin
Tuulivoima on jo vakiinnuttanut asemansa sähkön tuotannossa, sitä hyödynnetään ja rakennetaan paljon maailmanlaajuisesti. Tuulipuistoihin liittyvissä hankkeissa on monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja ja paljon myös uusia innovaatiota, esimerkiksi mahdolliset sähkövarastot tai aurinkovoimalat tuulivoimapuistojen yhteydessä. Sähkövarastojen avulla voidaan tasapainottaa tuulen nopeita vaihteluita tai niitä hetkiä, kun ei tuule. Digitalisaatio ja tekoäly vievät myös tuulivoimatuotantoa eteenpäin.
- Tuulivoiman ympärille on kehittynyt vahva kasvuyritysrintama, joka tarjoaa potentiaalia palvelukehitykselle ja uusille innovaatioille. Digitalisaatio on avainasemassa myös tuulituotannossa. Esimerkiksi tekoälyn avulla tuulivoimaa on helpompi optimoida, kun vaihtuvatuotantoisen tuulivoiman määrä kasvaa merkittävästi. Tekoälyyn liittyvät kasvuyritykset kiinnostavat meitä, kertoo Helenin sijoitustoiminnasta vastaava johtaja Terhi Vapola.
Faktat:
- Vuonna 2020 Helen tuotti tuulivoimaa osakkuusyhtiö Suomen Hyötytuuli Oy:n kautta 86 gigawattituntia.
- Helenin tuulivoimatuotanto viisinkertaistuu vuonna 2022 viime vuonna tehtyjen investointien myötä: Lakiakangas 3 -tuulipuiston ja Hyötytuuli Oy:n Alajoki-Peuralinnan ja Polusjärven tuulipuistojen myötä Helenin tuulituotanto kasvaa jo 430 gigawattituntiin vuodessa.
- Helen selvittää edelleen sopivia investointikohteita tuulivoimaan Suomessa.
- Helenin sijoitustoiminnasta vastaava Helen Ventures etsii sopivia sijoituskohteita energia-alan kasvuyrityksistä globaalisti myös tuulivoimaan liittyen.
- Helen Venturesin sijoitukset tähän mennessä:
- Virta Oy, Suomi, sähköinen liikenne
- EcoG, Saksa, sähköinen liikenne
- Gradyent, Hollanti, kaukolämmön optimointi tekoälyn avulla
- Think Outside, Norja, vesivoimatuotannon data ja optimointi