60 000 purkkia kesäjäätelöä auringosta! 3 Kaverin jäätelötehdas liittyi paneelibuumiin, joka näkyy Helenin myyntitilastoissa hurjana piikkinä
Suomalaisella yrityskentällä on valloillaan aurinkopaneelibuumi. Energiayhtiö Helen kertoo toimittaneensa tämän vuoden avauspuolikkaalla yrityksille jo kolme kertaa enemmän aurinkovoimaloita kuin koko viime vuonna yhteensä. 3 Kaverin jäätelötehdas aikoo loppukesän aikana tuottaa aurinkoenergialla 500 litraa jäätelöä päivässä.
Yritykset tilaavat aurinkopaneeleita merkittävästi enemmän kuin viime vuonna, selviää Helenin myyntitilastoista. Helenin aurinkoliiketoiminnan vetäjän Minna Junnikkalan mukaan suosion syy piilee paitsi yritysten kasvaneessa ilmastotietoisuudessa myös taloudellisissa tekijöissä: yhä useampi ymmärtää, että yrityksen on mahdollista säästää aurinkopaneeleilla suuria summia.
”Aurinkopaneelit ovat nykyisin hintatasossa, joka mahdollistaa yritykselle konkreettiset säästöt. Niiden hankintakustannus on tyypillisesti pienelle yritykselle 30 000–50 000 euroa, keskisuurelle 50 000–150 000 euroa ja suurelle 150 000–800 000 euroa. Saavutettava säästö riippuu paljolti aurinkovoimalan koosta, yrityksen sähkönkulutuksesta ja sähkön kokonaishinnasta. Mitä kalliimpaa sähkö on siirtoineen ja veroineen, sitä arvokkaampaa myös tuotettu aurinkosähkö on. Pienemmät yritykset voivat säästää vuodessa paneelien avulla esimerkiksi 8 500 euroa, mutta osa isommista voi yltää yli 30 000 euron vuosittaisiin säästöihin. Paikallisen ja ympäristöystävällisen energiantuotannon merkitys yrityksille on kasvanut selvästi”, Junnikkala havainnollistaa.
Paneeleista hyötyy pienempikin yritys
Junnikkalan mukaan Suomessa elää sitkeänä harhaluulo, että aurinkopaneelit olisivat suurten konsernien yksinomaisuutta. Tosiasiassa myös pienempien toimijoiden on helppoa hankkia ja asennuttaa paneelit katolleen, sillä niiden määrä suunnitellaan suhteessa kiinteistön kokoon ja katon sopivuuteen. Tuorein esimerkki aurinkopaneelibuumiin mukaan lähteneestä yrityksestä on 3 Kaveria, joka osana pyrkimystään siirtyä päästöttömiin energiaratkaisuihin on hankkinut Helenin aurinkovoimalan Helsingin Kivikossa sijaitsevan jäätelötehtaansa katolle. Yrityksen tavoitteena on valmistaa omalla aurinkoenergialla päivittäin 500 litraa, eli 1000 purkkia, jäätelöä – heinä–elokuun aikana siis yhteensä noin 60 000 purkkia.
”Yksi tavoite, joka johti oman jäätelötehtaan rakentamiseen pari vuotta sitten, oli halu tehdä mahdollisimman hyviä energiaratkaisuja. Tehtaamme lämpiää nyt Helenin päästöttömällä kiertolämmöllä ja käytämme Suomen luonnonsuojeluliiton hyväksymää EkoEnergiaa. Halusimme asentaa katollemme aurinkopaneelit, koska ne ovat konkreettinen keino vaikuttaa jäätelönvalmistuksen ympäristöjalanjälkeen jo alkuvaiheessa, eikä vain kompensoida jälkeenpäin aiheutettuja haittoja. Jäätelönkulutuskin on suurimmillaan kun aurinko paistaa, eli kulutus ja energiantarpeemme synkkaavat hyvin yhteen”, sanoo 3 Kaverin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Heikki Huotari.
”Pyrimme tekemään parempia ratkaisuja ihmisten ja ympäristön kannalta aina, kun voimme, ja aurinkopaneelit ovat loistava tapa tehdä jäätelöä päästöttömällä energialla. Kaikki keinot, joilla päästöjä voidaan vähentää, ovat plussaa ja loput tarpeesta tuotetaan ekosähköllä. Paneelien hankintaprosessikin oli helppo: muutamassa kuukaudessa hankintapäätöksestä saimme paneelit katolle”, hän jatkaa.
Lakritsi & Vadelma on kesän hittimaku
3 Kaveria käyttää aurinkoenergiaa kaikkien jäätelöidensä valmistamiseen. Ilmastolle ystävällisempien energiaratkaisujen lisäksi 3 Kaveria ottaa huomioon ympäristön tarjoamalla kuluttajille vaihtoehtoja myös kasvipohjaisten jäätelöiden muodossa.
”Tänä kesänä meidän suosituimman makumme Vadelma & Valkosuklaan rinnalle on noussut suosituksi Mandariini & Jogurttisuklaa sekä vegaaninen Lakritsi & Vadelma. Juuri Lakritsi & Vadelma on tämän kesän ehdoton hitti. Siinä yhdistyvät kaikki tavoitteemme vegaaniselle jäätelölle – tehdä niin hyvää jäätelöä, ettei kasvipohjaisiin jäätelöihin siirtyminen maistu kompromissilta”, Huotari kertoo.
FAKTA: Kysytyimpiä kysymyksiä aurinkopaneeleista – ja vastaukset
Kuinka paljon paneelit tarvitsevat huoltoa? Paneelit ovat suhteellisen huoltovapaat, mutta ne on hyvä tarkistaa säännöllisesti noin kerran vuodessa. Energiayhtiöt tarjoavat lisäpalveluna myös huoltoa.
Kestääkö katto aurinkopaneelien painon? Katon kantokyky mitataan ennen paneelien asennusta ja käytössä on erilaisia ratkaisuja sen varmistamiseksi, ettei paino kasva liian suureksi. Normaali hyväkuntoinen katto kestää paneelien painon useimmiten hyvin.
Voivatko linnut tehdä pesiä aurinkopaneelien yhteyteen? Tiedossa ei ole tapauksia, joissa linnut olisivat pesineet aurinkopaneelien yhteyteen. Ainoa mahdollinen ongelma on, että lintujen jätökset voivat peittää paneeleita ja näin alentaa niiden tuottoa – tällöin putsaus on suositeltavaa.
Voiko yritys saada tukea aurinkopaneelien hankintaan? Kyllä. Business Finland myöntää aurinkopaneelien hankintaan ja asentamiseen Energiatukea, jota esimerkiksi 3 Kaveria haki ja sai keväällä. Vuoden 2017 alusta tämän vuoden toukokuuhun Business Finland on myöntänyt tukea noin 1200 aurinkosähköinvestoinnille ja tukihakemusten määrä on edelleen nousussa. Tukiprosentti on 20 ja investoinnin tulee olla pienimmillään 10 000 euroa. Tukea voidaan myöntää yrityskoosta riippumatta, toiminimistä pörssiyhtiöihin. Tukea hakevan tahon tulee kyetä osoittamaan, että se käyttää tuotetun sähkön itse tai että sillä on tuotetulle sähkölle ostaja. Tukea ei siis myönnetä sellaisille aurinkosähköjärjestelmille, joiden tuottamalle sähkölle ei ole kohdennettua käyttöä.