Miten energiatehokkuus on huomioitu taloyhtiössäsi – onko asunnoissa sopivan lämmintä vai lentävätkö eurot lämmön mukana ikkunasta harakoille?
Jos vastaat kyllä johonkin alla olevasta viidestä kysymyksestä, energiatehokkuus ei välttämättä saa riittävää huomioita taloyhtiössäsi.
5 kysymystä taloyhtiön energiatehokkuudesta
1. Onko taloyhtiössä monta ikkunaa auki, vaikka ulkona on pakkasta?
Jos näin on, se kertoo vahvalla todennäköisyydellä, että taloyhtiössä käytetään liikaa energiaa lämmitykseen ja osa siitä lisäksi lentää ikkunasta haroille.
2. Pysäyttävätkö asukkaat rappukäytävässä taloyhtiön hallituksen jäseniä ja valittavat, että asunnoissa liian kuuma tai kylmä tai vetää liikaa?
Jos kodin lämpötila huitelee lämmityskaudella syys–huhtikuussa 23 asteessa tai yli, niin asuntoa lämmitetään liikaa. Yhden asteen pudotus säästää lämmityskuluja 5 %.
3. Ovatko taloyhtiön hoitokulut suuret verrattuna vastaavan tyyppisiin kiinteistöihin tai ovatko ne kasvaneet aikaisempiin vuosiin verrattuna?
Hoitokulujen nousu voi johtua monestakin syystä, mutta suurin osa hoitokuluista menee energiaan: noin 25 % lämmitykseen ja yhteensä lämpö, sähkö ja vesi vievät 30–40 %. Isännöitsijältä ja hallituksen jäseniltä kannattaa tiedustella, mistä muutos tai ero naapuriin mahtaa johtua.
4. Onko taloyhtiön energiankulutus korkeampaa kuin vastaavan tyyppisissä kiinteistöissä tai noussut verrattuna aikaisempiin vuosiin?
Tämän selvittäminen vaatii perehtymistä kulutuslukuihin, mutta sekin on tuttua puuhaa isännöitsijöille. Heidän puoleensa kannattaa kääntyä tässäkin asiassa. Voit myös ottaa yhteyttä Helenin asiantuntijoihin.
5. Ovatko energia-asiat huomiotu taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmassa?
Energia-asioiden on tärkeää olla mukana taloyhtiön kehityssuunnitelmissa. Jos esimerkiksi julkisivua on tarkoitus verhoilla, lisäeristyksen tekeminen samaan aikaan parantaa energiatehokkuutta. Kattoremontin yhteydessä on hyvä paikka harkita aurinkopaneeleja, ja piharemontti antaa hyvän mahdollisuuden päivittää parkkipaikat sähköautojen aikaan.
3 porrasta kohti energiatehokkuutta
1. Pienet säädöt
Eivät juuri vaadi investointeja, ja osa asioista kuuluu huoltoyhtiön töihin. Jos esimerkiksi taloyhtiössä palavat valot keskellä päivää, valaistusautomatiikka pitää säätää sammuttamaan ne. Joudutko kääntämään aika ajoin patteritermostaattia isommalle tai pienemälle, kun tuntuu kylmältä tai kuumalta? Jos joudut, niin tutustu Helenin Kiinteistövahtiin. Se on uusi palvelu, joka pitää huolta, että asunnoissa on aina sopiva lämpötila. Asuntoihin asennetaan sensoreita, jotka mittaavat lämpötilaa ja kosteutta. Datan perusteella kiinteistön lämpötila säädetään optimaaliseksi.
2. Pienet investoinnit
Jos joissakin asunnoissa on niin kuuma, että täytyy pitää ikkunoita auki ja joissakin palellaan, kannattaa tehdä patteriverkoston perussäätö. Lämmityksen epätasapaino on ongelma, joka aiheuttaa taloyhtiölle ylimääräisiä lämmityskustannuksia. Patteriverkoston perussäätö parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta ja säästää rahaa. Epätasapainotilanne saadaan selville myös Kiinteistövahti-palvelun avulla huoneistojen välisistä sisälämpötilan eroista.
3. Suuremmat investoinnit
Esimerkiksi lisäeristykset tai uudet ikkunat parantavat energiatehokkuutta. Vaikka aurinkopaneeleilla ei välttämättä säästä energiaa, niillä vähentää ostettavan energian määrää. Helen tarjoaa taloyhtiöille maalämpöä avaimet käteen -ratkaisuna ja suorainvestointina.
Vuosina 1960–2004 rakennetuissa, yli kolmekerroksisissa kerrostaloissa kannattaa selvittää, onko lämpöä mahdollista ottaa talteen. Poistoilmalämpöpumppu hyödyntää rakennuksesta poistuvaa sisäilman lämpöä ja kierrättää sen takaisin kerrostalon käyttöön – se siis tuottaa energiaa ilmasta.